Yetenek yönetimi uygulamalarının işte kalma niyeti üzerindeki etkisi: Y ve Z kuşağı için bir değerlendirme
The impact of talent management practices on intention to stay: An evaluation for generation Y and generation Z
  1. Tez No: 992155
  2. Yazar: CANAN EFE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi Uygulamaları, İşte Kalma Niyeti, Sessiz İstifa, Sosyal Değişim Teorisi, Kuşak Teorisi, Talent Management Practices, Intention to Stay, Quiet Quitting, Social Exchange Theory, Generational Cohort Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Değişen iş dinamikleri ve küresel rekabet ortamı, Y kuşağı ve Z kuşağı çalışanlarının İşte Kalma Niyeti üzerindeki kurumsal bağlılık stratejilerinin kritik önemini artırmaktadır. Bu bağlamda, çalışanların ek çabayı kasıtlı olarak kestiği ve sadece asgari görevleri yerine getirerek bilişsel bir geri çekilme sergilediği Sessiz İstifa olgusunun, İşte Kalma Niyeti üzerindeki etkisinin araştırılması gereklilik arz etmektedir. Bu çalışma, Sosyal Mübadele Teorisi ve Kuşak Teorisi çerçevesinde, Yetenek Yönetimi Uygulamaları'nın İşte Kalma Niyeti üzerindeki pozitif etkisinde Sessiz İstifa davranışının aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel mülakatlarla desteklenen ön çalışmanın ardından, kamu ve özel sektörden 352 Y kuşağı ve 136 Z kuşağı çalışandan toplanan nicel veriler, Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, algılanan Yetenek Yönetimi Uygulamaları'nın İşte Kalma Niyeti üzerinde güçlü ve pozitif bir doğrudan etkiye sahip olduğunu ve Sessiz İstifa davranışının bu ilişkide anlamlı bir kısmi aracı değişken olarak işlev gördüğünü ortaya koymuştur. Bu aracılık etkisi, Yetenek Yönetimi Uygulamaları yatırımlarının, çalışanın örgütsel eşitsizlik ve güvensizlik/değersizlik algılarını azaltması yoluyla psikolojik geri çekilmeyi önlediğini ve bu mekanizma üzerinden İşte Kalma Niyeti'ni dolaylı yoldan güçlendirdiğini göstermektedir. Nihai olarak bu sonuçlar, Kuşak Teorisi bağlamında, Yetenek Yönetimi stratejilerinin genç işgücünün beklentilerine (adil karşılık, gelişim ve sınır onayı) yanıt vererek, Sessiz İstifayı erken bir uyarı sinyali olarak ele alma ve proaktif yönetim gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The changing business dynamics and global competitive environment increase the critical importance of organizational commitment strategies on the Intention to Stay of Generation Y and Generation Z employees. In this context, the phenomenon of Quiet Quitting, where employees deliberately cease discretionary effort and exhibit cognitive withdrawal by performing only the minimum required tasks, necessitates investigation into its effect on the Intention to Stay. This study aims to examine the mediating role of Quiet Quitting behavior in the positive effect of Talent Management Practices on the Intention to Stay, framed within the Social Exchange Theory and Generation Theory. Following a preliminary study supported by qualitative interviews, quantitative data collected from 352 Generation Y and 136 Generation Z employees in the public and private sectors were analyzed using Structural Equation Modeling. The findings revealed that perceived Talent Management Practices have a strong and positive direct effect on Intention to Stay, and that Quiet Quitting behavior serves as a significant partial mediator in this relationship. This mediating effect demonstrates that Talent Management Practices investments mitigate the employee's perceptions of organizational inequity and the core sub-dimensions of Quiet Quitting distrust/worthlessness thereby preventing psychological withdrawal and indirectly strengthening the Intention to Stay through this mechanism. Ultimately, these results, within the context of Generation Theory, emphasize the necessity for Talent Management strategies to address the expectations of the young workforce by treating Quiet Quitting as an early warning signal and proactively managing it.