Airport Mobile Internet
Havalimanlarında mobil internet
- Tez No: 992226
- Danışmanlar: PROF. DR. JUAN CARLOS MARTIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Mobil internet, Mobil servis, World wide web, Yan gelir, Yeşil havalimanı, Mobile internet, Mobil service, Ancillary revenues, Green airports
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıdad de Las Palmas de Gran Canarıa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havaalanları, yolcuları havaalanına, havaalanından ve havaalanı içinde yönlendirme, ticari gelirleri geliştirme ve yüksek bir hizmet kalitesi sunma gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. Eş zamanlı olarak, İnternet, havaalanı endüstrisi de dahil olmak üzere birçok sektörde iş yapış şekillerini değiştirmiştir ve günümüzde hava yolu yolcularının %80'inden fazlası internet bağlantılı mobil cihazlarla seyahat etmektedir. Bu tezin amacı, havaalanları tarafından mobil web sitelerinin ve mobil uygulamaların benimsenmesini izlemek, gerçek anlamda yenilikçi olan havaalanlarını saptamak ve bu mobil hizmetlerin, havaalanlarının karşılaştığı zorlukların bir kısmının üstesinden gelmeye katkı sağlayıp sağlamadığını analiz etmektir. Bu araştırma, dünyadaki en büyük havaalanlarından bazılarını laboratuvar ortamında analiz etmektedir. Kuramsal bir inovasyon modeli kullanılarak, çalışmada mobil interneti erken benimseyen havaalanlarının gerçek anlamda yenilikçi sayılıp sayılamayacağı test edilmektedir. Havaalanı mobil web sitelerinin ve uygulamalarının değerlendirilmesi, havaalanı bağlamına uyarlanmış turizm araştırmaları değerlendirme modelleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bulgular, havaalanlarının bu internet tabanlı mobil hizmetleri benimsediğini (Ocak 2014 itibarıyla %69), ancak bu benimsemenin oteller veya havayolları gibi diğer turizm endüstrilerine kıyasla daha yavaş bir hızda gerçekleştiğini göstermektedir. Havaalanı mobil internet hizmetleri ağırlıklı olarak bilgilendirme hizmetlerini içerirken, ticari gelirleri geliştirmeyi hedefleyen biletleme ve bilgi işlevselliği ise oldukça sınırlıdır. Havaalanı mobil internet hizmetlerinin erken benimsenmesinin, havaalanının büyüklüğü ile ilişkili olmadığı, ancak ticari gelir ve coğrafi konum ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kuzey Amerika ve Avrupa havaalanlarının bu mobil çözümleri sunma olasılığı daha yüksek olup, dört Avrupa havaalanının (Londra Heathrow, Londra Stansted, Amsterdam Schiphol ve Kopenhag) gerçek anlamda yenilikçi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Airports are facing different challenges such as guiding passengers to, from and within the airport; developing commercial revenue and providing good airport quality of service. Simultaneously, Internet has changed the way of doing business in many industries, including the airport industry and now more than 80% of air of passengers travel with Internet mobile devices. The purpose of this thesis is to monitor the adoption of mobile websites and mobile Apps by airports, to identity real innovator airports and to analyze if these mobile services are contributing to overcome some of the challenges airports are facing. This research analyzes some of the largest airports in the world from a laboratory. Using an innovation theoretical model, the study tests whether airports early adopters of mobile Internet can be considered real innovators. The evaluation of airport mobile websites and Apps is carried out using tourism research evaluation models, adapted for the airport context. Findings show that airports are adopting these Internet mobile services (69% in January 2014), but at a slower pace than in other tourism industries such as hotels or airlines. Airport mobile Internet services include mainly information services with very limited ticketing and information functionality aiming to develop commercial revenue. Early adoption of airport mobile Internet services is not found to be related to an airport`s size, but it is found to be related to commercial revenue and geographical location. North American and European airports are more likely to provide these mobile solutions and four European airports are found to be real innovators (London Heathrow, London Stansted, Amsterdam Schiphol and Copenhagen airport).