Batı Anadolu müzelerindeki antik yüzük taşları
Ancient ringstones in Western Anatolian museums
  1. Tez No: 992240
  2. Yazar: GAMZE ŞENERGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLGA TEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzük taşı, İntaglio, Gem, Batı Anadolu, Katalog, Ring stone, Intaglio, Gem, Western Anatolia, Catalogue
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Yüzükler ve yüzük taşları ait oldukları dönemin insanları, onların yaşamları, hayata bakışları, sosyal ve ekonomik durumları, dini inançları, kültürleri ile ilgili oldukça fazla bilgi sağlıyor olmaları sebebiyle antik çağın sanat dalları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten kullanım amaçları, şekilleri ve anlamları da dahil olmak üzere çeşitli araştırmalara konu olmaktadırlar. Çalışmamızın konusunu Batı Anadolu müzelerinin envanterlerinde bulunan yüzük ve yüzük taşları oluşturmaktadır. Bu çalışma için İzmir Arkeoloji Müzesi, Denizli Hierapolis Müzesi, Fethiye Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kütahya Müzesi ve Uşak Müzesi ile çalışılmıştır. Çeşitli yollarla müze envanterlerine dahil edilmiş 413 adet figürlü yüzük taşı baskı kalıpları ve ölçüleri alındıktan sonra fotoğraflanıp kataloglanmıştır. Ayrıca bölgeye ait daha önce hazırlanmış kaynaklardan, çalışılma inkanı bulunamayan müze yayınlarından ve online müze envanterlerinden elde edilen 103 adet yüzük taşı da çıkarılabilecek sonuçlara etki edecekleri göz önünde bulundurularak çalışmaya dahil edilmiştir. Figür, stil ve taş cinsi benzerlikleri kullanılarak karşılaştırma yapılması suretiyle tarihlendirilmeleri ve tanımlamaları yapılmıştır. Kataloğa dahil edilen yüzük taşları ile elde edilen verilere göre çalışmanın yapıldığı bölgede figürlü yüzük taşlarının Roma Dönemi içerisinde en fazla sayıya ulaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca geniş bir döneme yayılan figürlü yüzük taşları üzerinde en fazla Athena figürünün kullanıldığı ve malzeme olarak da cam ve akik yoğunluğu bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rings and ring stones have an important place among the art branches of antiquity because they provide a lot of information about the people of the period they belong to, their lives, their outlook on life, their social and economic situation, their religious beliefs and their culture. For this reason, they are the subject of various researches, including their purpose of use, shape and meaning. The subject of our study is the rings and ring stones in the inventories of Western Anatolian museums. For this study, Izmir Archaeological Museum, Denizli Hierapolis Museum, Fethiye Museum, Bodrum Underwater Archaeological Museum, Kütahya Museum and Uşak Museum were worked with. The 413 figured ring stones included in the museum inventories in various roads were photographed and catalogued after printing patterns and measurements were taken. In addition, 103 ring stones obtained from previously prepared sources about the region, museum publications that could not be accessed, and online museum inventories were included in the study, considering that they would influence the conclusions drawn. Their dating and identification were made by comparing them using similarities in figure, style, and stone type. Based on the data obtained from the ring stones included in the catalog, it was determined that the number of figural ring stones reached its highest level in the region during the Roman period. Furthermore, it was determined that the Athena figure was most frequently used among the figural ring stones spanning a wide period, and that glass and carnelian were the most common materials.