Yeşil yatırımlar ve yenilenebilir enerjinin küresel ısınma üzerindeki etkisi: Seçilmiş G20 ülkelerinden kanıtlar
The impact of green investments and renewable energy on global warming: Evidence from selected G20 countries
  1. Tez No: 992332
  2. Yazar: EMİNE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ALSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil yatırımlar, Yenilenebilir enerji, Küresel ısınma, Karbon emisyonları, Panel MG/AMG/CCE-MG, Green investments, Renewable energy, Global warming, Carbon emissions, Panel MG/AMG/CCE-MG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte giderek derinleşen iklim krizi, doğal kaynakların bilinçsizce ve aşırı tüketilmesi, çevresel bozulmaların artması ve özellikle karbon emisyonları ile diğer sera gazlarının atmosferde yoğunlaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu süreç, yalnızca insan yaşamını değil, aynı zamanda diğer tüm canlı türlerinin yaşam koşullarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Söz konusu çevresel tahribatın azaltılması ve doğal kaynakların sürdürülebilir biçimde yönetilmesi amacıyla, uluslararası düzeyde çeşitli çevre anlaşmaları ve finansal düzenlemeler hayata geçirilmektedir. Bu çalışma, yeşil yatırımlar ve yenilenebilir enerji kullanımının küresel ısınma üzerindeki etkilerini ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Analiz kapsamında, seçilmiş G20 ülkelerinde karbon emisyonları küresel ısınmanın bir göstergesi olarak bağımlı değişken şeklinde ele alınırken; gayrisafi yurt içi hasıla, yenilenebilir enerji tüketimi, yeşil yatırım düzeyi, toplam enerji tüketimi ve ticaret açıklığı bağımsız değişkenler olarak modele dâhil edilmiştir. Çalışmada 2009–2023 dönemine ait panel veri seti kullanılmış ve değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkiler Panel MG (Panel Mean Group Estimator), Panel AMG (Panel Augmented Mean Group Estimator), Panel CCE-MG (Panel Common Correlated Effects Mean Group Estimator) yöntemleri aracılığıyla tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgular, yeşil yatırımlar, yenilenebilir enerji kullanımı, toplam enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ile karbon emisyonları arasında uzun dönemde istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin varlığını ortaya koymaktadır. Sonuçlar, iklim değişikliğiyle mücadelede yeşil yatırım politikalarının ve yenilenebilir enerjiye yönelik finansal teşviklerin önemini vurgulamakta; sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda politika yapıcılara ve ilgili paydaşlara yol gösterici çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The climate crisis, which has been deepening on a global scale, has emerged as a result of the excessive and inefficient use of natural resources, increasing environmental degradation, and particularly the accumulation of carbon emissions and other greenhouse gases in the atmosphere. This process adversely affects not only human life but also the living conditions of all other species. In order to mitigate environmental degradation and ensure the sustainable management of natural resources, various environmental agreements and financial regulations have been implemented at the international level. This study aims to empirically examine the effects of green investments and renewable energy use on global warming. Within the scope of the analysis, carbon emissions are considered as a proxy for global warming and are treated as the dependent variable for selected G20 countries, while gross domestic product, renewable energy consumption, green investment levels, total energy consumption, and trade openness are included in the model as independent variables. The study employs a panel data set covering the period from 2009 to 2023, and the long-run relationships among the variables are estimated using the Panel Mean Group (MG), Panel Augmented Mean Group (AMG), and Panel Common Correlated Effects Mean Group (CCE-MG) estimators. The empirical findings reveal the existence of statistically significant long-run relationships between green investments, renewable energy use, total energy consumption, economic growth, and carbon emissions. The results emphasize the importance of green investment policies and financial incentives for renewable energy in combating climate change, while providing policy-relevant implications for policymakers and stakeholders in line with sustainable development goals.