Kemalpaşazâde'nin“Tevârîh-i Al-i Osmân”adlı eserinin(1. defter 97-104 sf.) dil ve edebiyat yönünden değerlendirilmesi
An evaluation of Kemalpaşazâde's“Tevârîh-i Âl-i Osmân”(1st notebook, pp. 97-104) in terms of language and literature
  1. Tez No: 992357
  2. Yazar: LEYLA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA S. KAÇALİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, Türk dili, Türkçe eğitimi, Ottoman history, Turkish education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, XVI. yüzyıl Osmanlı nesir geleneğinin önemli bir eseri olan Ke-malpaşazâde'nin [1469/1536] Tevârîh-i Âl-i Osmân adlı eserinin birinci defterinden seçi-len metin kesitini (s. 97–104) incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, metnin dil ve üslup özelliklerinin karmaşıklığı sebebiyle günümüz okuru için yarattığı anlaşılırlık proble-minden hareket etmiştir. Nitel araştırma yaklaşımı ve doküman analizi modeliyle yürütü-len araştırmada, metin üzerinde çeviri yazı, dil içi çeviri ve anlama dayalı dizin uygula-maları gerçekleştirilmiştir. Bulgular, Kemalpaşazâde nesrinin Süslü Nesir'in özelliklerini yansıtan yoğun bir üslup sergilediğini; zincirleme tamlamalar (Örneğin“ebr-i ḫūn-feşān”ve“bezm-i rezmüŋ bed-mestleri”) gibi karmaşık yapıları ve seci (düzyazıda uyak) gibi edebi unsurları yoğun ola-rak kullandığını göstermiştir. Bu çalışma, eserdeki söz varlığının doğrudan anlamının ötesindeki mecazî ve kültürel anlamlarını da çözümleyerek eserin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Bununla birlikte eser, artık Türk dili ve edebiyatı eğitimi için kullanılabilecek bir kaynak örneği hâline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aimed to analyze a selected text section (pp. 97–104) from the First Register of Kemalpaşazâde's [1469/1536] Tevârîh-i Âl-i Osmân, a significant work of the 16th-century Ottoman prose tradition, using philological methods. The study was motiva-ted by the complexity of the text's language and style, which poses a problem of intelligi-bility for contemporary readers. The research, conducted using a qualitative research app-roach and a document analysis model, employed transcription, intralingual translation, and semantic indexing. The findings show that Kemalpaşazâde's prose exhibits a dense style close to Fancy Pro-se; it makes extensive use of complex structures such as chain phrases (e.g.“ebr-i ḫūn-feşān”and“bezm-i rezmüŋ bed-mestleri”) and literary elements such as seci (rhyme in prose). This study, by deciphering not only the literal meaning but also the metaphorical and cul-tural meanings of the vocabulary in the work, has enabled a better understanding of the work. As a result, the work has now become a valuable resource for Turkish language and literature education.