Documentation of vernacular earthen architectural heritage in the oasis of ICH
İCH vahasındaki geleneksel kerpiç mimari mirasının belgelenmesi
  1. Tez No: 992369
  2. Yazar: HAJAR KARMANE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM VATAN BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari miras, Architectural heritage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda Fas, felaketlerle sonuçlanan bir dizi doğal olaya maruz kalmıştır. Bu durum, ülkenin yerel toprak mimarisinin son derece kırılgan olduğunu ortaya koymuştur. Bu olaylar, kırsal yerleşimlerin, miras alanlarının ve geleneksel toprak yapıların hassasiyetini açığa çıkarmış; yaygın yıkıma ve can kayıplarına yol açmıştır. Bu gelişmeler, yüzyıllar boyunca yerel iklimlere ve kaynaklara uyumla şekillenmiş, paha biçilmez bir kültürel ve çevresel miras olan Fas'ın yerel mimari bilgisinin korunması, belgelenmesi ve aktarımının acilen yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sürdürülebilir, biyoklimatik ve kimlik taşıyıcı değerlerine rağmen, bu yaşayan miras; küreselleşme, göç ve geleneksel uygulamaların terk edilmesi gibi sosyo-ekonomik değişimlerin yanı sıra doğal tehlikelerden kaynaklanan tehditlerle karşı karşıyadır. Bu araştırma, Fas'ın Doğu (Oriental) bölgesinde yer alan ve belgelenmemiş bir örnek olan Ich Ksar'ının korunma durumunu ve yapım tekniklerini incelemektedir. Çalışma, mevcut hasarların kaydedilmesi, bozulma örüntülerinin belirlenmesi ve yerel yerel mimariye özgü yapım tekniklerinin incelenmesi yoluyla geleneksel inşa süreçlerini belgelemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu yaklaşım aracılığıyla araştırma üç temel soruya yanıt aramaktadır: Ksar'ın korunma durumu nedir? Hangi geleneksel yapım tekniklerini kullanmaktadır? Ve bunlar Fas'ın yerel toprak mirasının genel durumu hakkında ne ortaya koymaktadır? Çalışma, az temsil edilen bir örneğe ilişkin yeni belgeler ve içgörüler üreterek ksour'un anlaşılmasına ve korunmasına katkıda bulunmaktadır. Nihayetinde bu araştırma, iklim değişikliği ve sosyo-ekonomik dönüşüm bağlamında Fas'ın yerel toprak mimarisinin hem kültürel bir miras hem de sürdürülebilir ve dirençli mimari uygulamalar için bir model olarak korunmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, Morocco has experienced a series of natural occurrences, that ended up as disasters. This has revealed the extreme vulnerability of its vernacular earthen architecture. These occurrences exposed the fragility of rural settlements, heritage sites, and traditional earthen dwellings, leading to widespread destruction and loss of life. These events underscored the urgent need to reassess the preservation, documentation, and transmission of Morocco's vernacular architectural knowledge, which is an invaluable cultural and environmental heritage shaped by centuries of adaptation to local climates and resources. Despite its sustainable, bioclimatic, and identity-bearing values, this living heritage faces threats from both natural hazards and socio-economic changes, including globalization, migration, and the abandonment of traditional practices. This research investigates the preservation state and construction techniques of the Ksar of Ich, an undocumented case located in the Oriental region of Morocco. The study aims to document and analyze traditional building processes by recording existing damage, identifying deterioration patterns and examining local vernacular construction techniques. Through this approach, the research seeks to answer three core questions: What is the state of preservation of the Ksar? What traditional construction techniques does it employ? And what do these reveal about the broader condition of Morocco's vernacular earthen heritage? The study contributes to the understanding and preservation of Ksour by generating new documentation and insights on an underrepresented case. Ultimately, this research emphasizes the importance of safeguarding Morocco's vernacular earthen architecture as both a cultural legacy and a model for sustainable and resilient architectural practice in the context of climate change and socio-economic transformation.