Kuşak-Yol Girişimi'nin Türk dış politikasına olası etkileri
The potential impact of the Belt and Road Initiative on Turkish foreign policy
  1. Tez No: 992410
  2. Yazar: KADİR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Türk-Çin ilişkileri, Türkiye, Çin, One Belt One Road Project, Turkish-China relations, Türkiye, China
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Kuşak-Yol Girişimi'nin Türk dış politikasına olası etkileri incelenmiştir. Çalışma, Kuşak-Yol Girişimi'nin Türk dış politikasına ekonomi-politik etkileri bakımından sınırlandırılmıştır. Proje kapsamında ortaya çıkan bilimsel, kültürel, askerî ve teknolojik ilişkiler araştırma kapsamı dışında tutulmuştur. Ancak kapsam dışı bırakılan bu alanlara, araştırmanın bütünlüğünü desteklemek amacıyla ilgili bölümlerde sınırlı ölçüde değinilmiştir. Çin, 2013 yılında tarihî İpek Yolu'nu yeniden canlandırma amacıyla kara ve deniz güzergâhlarını kapsayan Kuşak Yol Girişimi'ni ilan etmiştir. Türkiye ise 2015 yılında Çin ile imzalanan protokol çerçevesinde Kuşak-Yol Girişimi'ne resmî ortak olarak dâhil olmuştur. Projenin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yüzüncü kuruluş yıl dönümü olan 2049 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda araştırmanın varsayımı; Kuşak-Yol Girişimi'nin Türkiye ile Çin arasında ekonomik ilişki kapasitesini hızlı biçimde artıracağı fakat Türk ve Çin dış politikaları arasında kusursuz bir uyum yaratmayacağıdır. Bu varsayım doğrultusunda, araştırma boyunca temel iki soruya cevap aranacaktır. 1-Kuşak Yol Girişimi'nin Türk ekonomisine olası etkileri nelerdir? 2-Kuşak Yol Girişimi'nin Türk dış politikasına olası etkileri nelerdir? Bu tez çalışmasında, araştırma soruları doğrultusunda elde edilen bulgulara göre Türkiye ile Çin arasındaki ithalat–ihracat dengesinde, Türkiye'nin Çin karşısında dış ticaret açığı vermeye devam edeceği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Çinli şirket ve firmaların Türk sanayisine yönelik yatırımlarının süreceği, Çin'in Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımlarının artacağı ve Çin'in para birimi Renminbi'nin iki ülke arasındaki ödemelerde başlıca para birimlerinden biri hâline gelebileceği sonucuna ulaşılmıştır. KYG'nin Türk dış politikasına olası etkileri kapsamında ise Türkiye'nin, Çin'in çok kutuplu bir uluslararası sistem talebiyle büyük ölçüde örtüşen bir dış politika çizgisi izlediği belirlenmiştir. ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin çeşitli nedenlerle donma noktasına gelmesi sonucunda Türkiye'nin Çin, Rusya ve İran gibi aktörlere yönelim gösterdiği; buna karşın Batı tarzı demokrasi anlayışı ve kapitalist ekonomik sistemden vazgeçmeyeceği tespit edilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin politik etkisinin Batı'dan Doğu'ya yönelmesinde, küresel ölçekte ekonomik gücün Batı'dan Doğu'ya kaymasının belirleyici bir faktör olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the potential effects of the Belt and Road Initiative on Turkish foreign policy. The study is limited to the economic and political effects of the Belt and Road Initiative on Turkish foreign policy. Scientific, cultural, military and technological relations arising within the scope of the project are excluded from the scope of the research. However, these excluded areas are touched upon to a limited extent in the relevant sections in order to support the integrity of the research. China announced the Belt and Road Initiative in 2013 with the aim of reviving the historic Silk Road, covering both land and sea routes. Turkey officially joined the Belt and Road Initiative as a partner in 2015 under the framework of a protocol signed with China. The project is planned to be completed by 2049, the centenary of the People's Republic of China. Based on this information, the research hypothesis is that the Belt and Road Initiative will rapidly increase the capacity for economic relations between Turkey and China but will not create perfect harmony between Turkish and Chinese foreign policies. In line with this assumption, the research will seek to answer two fundamental questions. 1-What are the potential effects of the Belt and Road Initiative on the Turkish economy? 2-What are the potential effects of the Belt and Road Initiative on Turkish foreign policy? In this thesis study, based on the findings obtained in line with the research questions, it has been determined that Turkey will continue to run a trade deficit with China in the import-export balance between the two countries. However, it was concluded that Chinese companies and firms will continue to invest in Turkish industry, that China's direct foreign investment in Turkey will increase, and that China's currency, the Renminbi, may become one of the main currencies used for payments between the two countries. Within the scope of the potential effects of the KYG on Turkish foreign policy, it has been determined that Turkey pursues a foreign policy line that largely coincides with China's demand for a multipolar international system. It has been determined that, as a result of relations with the United States and the European Union reaching a standstill for various reasons, Turkey has shown a tendency towards actors such as China, Russia and Iran; however, it has been determined that Turkey will not abandon its Western-style understanding of democracy and capitalist economic system. Furthermore, it has been found that the shift in Turkey's political influence from the West to the East is largely driven by the global shift in economic power from the West to the East.