Finansal gelişme ile ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between financial development and economic growth: The case of Türkiye
  1. Tez No: 992423
  2. Yazar: FİGEN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİD ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Finansal gelişme, Makroekonomi, Economic growth, Financial development, Macroeconomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinde finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler 1977-2023 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak ampirik olarak incelenmiştir. Finansal gelişme, özel sektöre verilen kredi hacmi ve para arzı göstergeleri aracılığıyla temsil edilirken, enflasyon değişkeni kontrol değişkeni olarak analize dâhil edilmiştir. Analiz sürecinde öncelikle değişkenlerin durağanlık özellikleri Augmented Dickey–Fuller (ADF) ve Phillips–Perron (PP) birim kök testleriyle araştırılmış, ardından değişkenler arasındaki uzun dönemli denge ilişkisi Johansen eşbütünleşme yaklaşımı kullanılarak değerlendirilmiştir. Uzun dönem katsayıları FMOLS ve CCR yöntemleriyle tahmin edilmiştir. Kısa dönem dinamikler ve nedensellik ilişkileri ise Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) çerçevesinde, gecikmeli fark terimlerine uygulanan Wald (χ²) testleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, finansal göstergeler ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemde istikrarlı bir ilişki bulunduğunu; kısa dönemde ise güçlü ve yaygın bir nedensellik mekanizmasının varlığına işaret etmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study empirically examines the relationship between financial development and economic growth in the Turkish economy using annual data covering the period from 1977 to 2023. Financial development is represented by credit volume extended to the private sector and money supply indicators, while inflation is included in the analysis as a control variable reflecting macroeconomic stability. The stationarity properties of the variables are first investigated using the Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillips–Perron (PP) unit root tests. Subsequently, the existence of a long-run equilibrium relationship among the variables is examined through the Johansen cointegration approach. Long-run coefficients are estimated using the Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS) and Canonical Cointegrating Regression (CCR) methods. Short-run dynamics and causality relationships are analyzed within the framework of the Vector Error Correction Model (VECM) by applying Wald (χ²) tests to the lagged differenced terms. The findings indicate that financial development and economic growth are linked by a stable long-run relationship, while short-run causal interactions remain weak and limited. Overall, the study provides an empirical assessment of the time-dependent nature of the finance–growth relationship in Turkiye.