Reframing Jus Post Bellum in non-international armed conflicts: A comparative analysis of Bosnia and Rwanda
Uluslararası olmayan çatışmalar için Jus Post Bellum'u yeniden çerçevelendirmek: Bosna ve Ruanda üzerine karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 992436
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE PINAR GÖZEN ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası barış, Uluslararası ilişkiler, International peace, International relations
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, gelişmekte olan bir kavram olarak jus post bellum'u incelemekte ve özellikle uluslararası olmayan silahlı çatışmalara (UOSÇ'lere) odaklanmaktadır. Uzun süredir silahlı çatışmaların baskın biçimini oluşturmalarına rağmen, UOSÇ'ler normatif açıdan görece yetersiz biçimde ele alınmıştır. Kökenleri haklı savaş teorisine dayanan jus post bellum, savaş ve barış etiğine yönelik ilginin yeniden canlanmasıyla birlikte 1990'lı yıllarda önem kazanmıştır. Ancak sonrasında geliştirilen ahlaki, hukuki ve yorumsal yaklaşımlar büyük ölçüde devletlerarası silahlı çatışmalara odaklanmış; parçalı otorite yapıları, zayıf kurumsal kapasite ve çatışmanın yeniden ortaya çıkma riskinin yüksek olduğu UOSÇ bağlamları için sınırlı bir akademik rehberlik sunmuştur. Ayrıca mevcut literatür, jus post bellum'un kavramsal inşasına öncelik verirken, bu kavramın pratik önemi ve uygulanabilirliğine ilişkin soruları büyük ölçüde arka planda bırakmıştır. Bu iki boşluğu ele alan bu doktora tezi, UOSÇ sonrasında toplumların silahlı çatışmadan sürdürülebilir barışa geçiş sürecinde jus post bellum'un nasıl işleyebileceğini incelemektedir. Bu doğrultuda jus post bellum, bağlama duyarlı normatif bir çerçeve olarak kavramsallaştırılmakta; Patterson'ın düzen, adalet ve uzlaşmadan oluşan üçlü modeli yeniden çerçevelendirilerek karşılaştırmalı olarak Bosna ve Rwanda örneklerine uygulanmaktadır. Bulgular, bağlamsal hassasiyete sahip bir jus post bellum yaklaşımının, Bosna ve Rwanda örneklerinin de gösterdiği gibi, UOSÇ sonrası geçişlerde hem normatif açıdan anlamlı hem de pratik açıdan işlevsel olduğunu ortaya koymaktadır. Analiz, yerel sahiplenme, hesap verebilirlik, kapsayıcılık ve katılım gibi ilkelerle tamamlanan düzen, adalet ve uzlaşma bileşenlerinin bütünleşik biçimde ele alındığı bir jus post bellum modelinin UOSÇ'lerde sürdürülebilir barışa yol gösterebileceğini göstermektedir. Tez ayrıca, UOSÇ sonrası geçişlerin karmaşık ve doğrusal olmayan süreçler olarak geliştiğini; bu nedenle söz konusu bileşenlerin zamanlaması ve sıralamasına dikkat edilmesinin etkili bir uygulama açısından belirleyici olduğunu savunmaktadır. UOSÇ'lerin uluslararası gündemdeki ağırlığını sürdürdüğü göz önünde bulundurulduğunda, normatif iddiayı pratik esneklikle dengeleyen ilkesel ancak uyarlanabilir bir jus post bellum çerçevesine duyulan ihtiyaç hem acil hem de zorunludur; bu tez, söz konusu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates jus post bellum as an evolving concept, with a particular focus on non-international armed conflicts (NIACs). Although NIACs have been the dominant form of armed conflict for decades, they remain normatively underdeveloped. Rooted in just war theory, jus post bellum gained prominence in the 1990s amidst renewed interest in the ethics of war and peace. However, subsequent moral, legal, and interpretive approaches have largely focused on interstate wars, offering limited scholarly guidance for NIACs characterized by fragmented authority, weak institutions, and a high risk of conflict recurrence. The literature has also prioritized conceptual development over questions of practical relevance and applicability. Addressing these two gaps, this dissertation examines how jus post bellum can operate in NIAC contexts as societies transition from armed conflict toward sustainable peace. It conceptualizes jus post bellum as a context-dependent normative framework and develops a novel reframed version of Patterson's tripartite model, which is then applied in the cases of Bosnia and Rwanda. The findings demonstrate both the normative value and the practical relevance of a context-sensitive jus post bellum framework for post-NIAC transitions. Specifically, the analysis shows that sustainable peace in NIACs can be guided by the integrated pursuit of order, justice, and reconciliation, complemented by principles such as local ownership, accountability, inclusivity, and participation. The dissertation further argues that, as the cases of Bosnia and Rwanda illustrate, post-conflict transitions in NIACs unfold as complex and non-linear processes, making careful attention to the timing and sequencing of these interdependent dimensions crucial for effective implementation. Given the continued prominence of NIACs on international agendas, the need for a principled yet adaptable jus post bellum framework—one that balances normative ambition with practical flexibility—remains both urgent and essential, and this dissertation contributes to meeting that need.