Paternalist liderlik ve imposter sendromu ilişkisinde mükemmeliyetçiliğin düzenleyici rolü
The moderating role of perfectionism in the relationship between paternalistic leadership and imposter syndrome
- Tez No: 992460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK IŞILAY ÜÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Paternalistik liderlik, Sahtekarlık sendromu, Imposter, Paternalistic leadership, Imposter syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma paternalist liderlik ve imposter sendromu ilişkisinde mükemmeliyetçiliğin düzenleyici rolü bulunup bulunmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma nicel bir araştırma deseninde yürütülmüştür. Araştırmada ölçüm sağlamak üzere Clance Sahtekarlık Fenomeni Ölçeği, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Paternalist Liderlik Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmada farklı sektör ve departmanlarda çalışan 329 birey katılımcı olarak yer almıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizleri IBM SPSS 28.0 İstatistik Paket Programı ve Hayes (2018) PROCESS 4.0 eklentisi Model 1 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular mükemmeliyetçiliğin imposter sendromunun güçlü bir yordayıcısı olduğunu buna karşın paternalist liderlik ile imposter sendromu arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Mükemmeliyetçiliğin, paternalist liderlik ve imposter sendromu ilişkisinde düzenleyici rolüne dair ise herhangi bir bulgu saptanmamıştır. Ortaya konulan bulgular güncel araştırma literatürü ile değerlendirildiğinde, imposter sendromunun örgütsel bağlamda deneyimlenen ancak temelde bireysel ve bilişsel süreçlerle yakından ilişkili bir yapı olduğunu göstermektedir. İmposter sendromunun yapısı gereği barındırdığı özelliklerin kültürel, demografik ve organizasyonel faktörlerden de etkilenebileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine whether perfectionism plays a moderating role in the relationship between paternalistic leadership and imposter syndrome. The research was conducted using a quantitative research design. The Clance Imposter Phenomenon Scale, the Frost Multidimensional Perfectionism Scale, and the Paternalistic Leadership Scales were used to provide measurements. 329 individuals working in different sectors and departments participated in the study. Data analysis was performed using IBM SPSS 28.0 Statistical Package Program and Hayes (2018) PROCESS 4.0 add-on Model 1. The findings showed that perfectionism is a strong predictor of imposter syndrome, but there was no significant relationship between paternalistic leadership and imposter syndrome. No evidence was found regarding the moderating role of perfectionism in the relationship between paternalistic leadership and imposter syndrome. When evaluated against current research literature, these findings indicate that imposter syndrome is a structure experienced within an organizational context but is fundamentally closely related to individual and cognitive processes. It can be stated that the characteristics inherent in imposter syndrome can also be influenced by cultural, demographic and organizational factors.