1980-2018 yılları arasında çekilmiş sinema filmlerinde pandemi temsilleri: Dünya sineması örnekleri
Representations of the pandemic in cinema movies shoot between 1980-2018: Examples of world cinema
- Tez No: 992467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EVREN BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Pandemi, Toplumsal Algı, Cinema, Pandemic, Social Perception
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1980-2018 yılları arasında çekilmiş Virüs (1980), 12 Maymun (1995), Tehdit (1995), Pandemi (2007), Veba (2009), Salgın (2011), Grip (2013), Virüs (2019 Japonya yapımı“2018 yılında çekilmiş 2019 yılında gösterime girmiştir.”) gibi filmler üzerinden pandemilerin sinemadaki temsillerini incelemektedir. Çalışma, bu filmlerin yalnızca biyolojik krizleri değil, aynı zamanda toplumsal korkuları, insan doğasının sınırlarını ve hükümetlerin etik sorumluluklarını dramatize ettiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu yapımların gerçek hayatta yaşanan COVID-19 pandemisi gibi krizleri öngörme ve topluma yönelik uyarılar sunma kapasitesini de vurgulamaktadır. Filmlerde pandemiler, genellikle insanlığın doğayla uyumsuz ilişkisini, toplumsal düzenin kırılganlığını ve bilimsel çabaların etik sınırlarını merkeze alır. Özellikle karantina, panik, toplumsal çöküş, bilgi kirliliği ve hükümetlerin başarısızlıkları gibi unsurlar, bu filmlerde öne çıkan temalardır. Bilim ve teknoloji, pandemilere karşı kurtarıcı bir araç olarak tasvir edilirken, aynı zamanda etik sorunlarla sınanır. Aile bağları ve bireysel fedakârlık, bu krizler sırasında insanlığın en güçlü motivasyon kaynakları olarak işlenir. Sonuç olarak, bu filmler, pandemilerin yalnızca biyolojik bir tehdit olmadığını, aynı zamanda toplumsal korkuların, etik sınavların ve insan doğasının bir yansıması olduğunu göstermektedir. Sinema, pandemilere dair geleceğe yönelik güçlü öngörüler sunan bir araç olarak, topluma hem krizleri anlamada hem de çözümler geliştirmede rehberlik etmiştir. Gerçek hayatta yaşanan COVID-19 pandemisi, bu filmlerin sunduğu kurgusal senaryoların birer tahmin değil, toplumsal bilinçaltının bir yansıması olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the representation of pandemics in cinema through films such as Virus (1980), 12 Monkeys (1995), Outbreak (1995), Pandemic (2007),Carriers (2009), Contagion (2011), The Flu (2013), Virus (It is a Japanese production from 2019, filmed in 2018 and released in 2019) produced between 1980 and 2018. It reveals that these films dramatize not only biological crises but also societal fears, the limits of human nature, and the ethical responsibilities of governments. Moreover, the study emphasizes how these films predicted real-world events like the COVID-19 pandemic and acted as cautionary tales for society. Pandemics in these films are often portrayed as a consequence of humanity's disharmony with nature, the fragility of social order, and the ethical dilemmas of scientific efforts. Prominent themes include quarantine, panic, societal collapse, misinformation, and governmental failures. While science and technology are depicted as essential tools for combating pandemics, they are also shown to be constrained by ethical concerns. Family bonds and individual sacrifices are presented as humanity's strongest sources of motivation during crises. In conclusion, these films illustrate that pandemics are not merely biological threats but also reflections of societal fears, ethical challenges, and human nature. Cinema has served as a powerful medium for predicting and understanding pandemics, providing insights into both the crises and their solutions. The COVID-19 pandemic demonstrates that these films were not just fictional scenarios but projections of humanity's collective subconscious. Cinema, as a tool for foresight and warning, plays a crucial role in preparing society for future global challenges.