Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli bireyler üzerine bir inceleme: Avcılar örneği
A study on Syrian individuals under temporary protection in Turkey: The case of Avcılar
- Tez No: 760110
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma, Mülteci, Sosyal Hizmet, Suriyeli Sığınmacı, Temporary Protection, Refugee, Social Work, Syrian Refugees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Suriye iç savaşından kaçarak Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerin uyum süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar ve yasal statü kapsamında ihtiyaçlarına yönelik sunulan sosyal hizmet uygulamaları araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı geçici koruma statüsündeki Suriyeli bireylerin Türkiye'de ikametleri sürecinde yararlandıkları sosyal hizmet müdahaleleri ve bu hizmetlere ulaşmada karşılaştıkları zorluklar değerlendirilmektedir. Nitel araştırma yönteminin uygulandığı araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Buna göre İstanbul ili Avcılar ilçesinde yaşayan 20 aile araştırmanın çalışma grubu oluşturulmuştur. Görüşmeden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Toplanan veriler MAXQDA 22 programı kullanılarak kod-kategori-temalar belirlenerek oluşturulmuştur. Araştırmada Suriyelilerin Türkiye'de yaşamlarını tekrar düzene koymak için birçok sosyal destek mekanizmasına ihtiyaç duydukları, bu ihtiyaçlarının kamu, özel ve STK vb. destek birimleri tarafından değerlendirildiği bilgisine ulaşılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre katılımcıların çoğunluğu Türkçe bilmediği için önemli sorunlar yaşadıklarını, diğer belirtilenler ise dışlanma, işsizlik, eğitim süreci ve denklik işlemleri, kültürel farklılıklar, kimlik alamama, dezavantajlı bireylerin kısmi desteklenmesi vb. bazı sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Bu sorunların giderilmesi için yasal düzenlemeler bulunmakta fakat uygulama boyutunda yetersiz kaldığı görülmüştür. Araştırma sonucunda Suriyeli bireylere yönelik kamu, yerel yönetim ve STK birimlerinin ve Suriyelilerin yasal statüdeki haklar açısından bilgilendirilmeleri gerektiği ve sosyal hizmet kurumları tarafınca ihtiyaçların tespitine yönelik daha kapsamlı düzenlemelerin yapılması, kamu kurumlarının işbirliğince bu bireylerin topluma kazandırılmaları için ilgili birimler oluşturulması gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the difficulties faced by the Syrians who settled in Turkey after escaping from the Syrian civil war, and the social service practices provided for their needs within the scope of legal status were investigated. The aim of this study is to evaluate the social service interventions that Syrian individuals under temporary protection status benefit from during their residence in Turkey and the difficulties they encounter in accessing these services. In the study, in which the qualitative research method was applied, the data were collected with a semi-structured interview form. Accordingly, the study group of 20 families living in Avcılar district of Istanbul province was formed. The data obtained from the interview were analyzed with the descriptive analysis method. The collected data were created by determining code-category-themes using the MAXQDA 22 program. In the research, it is stated that Syrians need many social support mechanisms in order to reorder their lives in Turkey, and that these needs are public, private and NGOs. It has been reached that the information is evaluated by the support units. According to the findings of the study, the majority of the participants experienced significant problems because they did not know Turkish, and the other stated ones were exclusion, unemployment, education process and equivalency procedures, cultural differences, not being able to get an identity card, partial support of disadvantaged individuals, etc. turned out to have some problems. There are legal regulations to solve these problems, but it has been seen that they are insufficient in terms of implementation. As a result of the research, it can be suggested that the public, local government and NGO units and Syrians should be informed about the legal rights of Syrian individuals and that more comprehensive arrangements should be made by social service institutions to determine their needs, and relevant units should be established in cooperation with public institutions to reintegrate these individuals into society.