Peygamber kıssalarının işârî yorumu (Bursevî örneği)
The esoteric interpretation of prophetic stories (The case of Bursevi)
  1. Tez No: 992493
  2. Yazar: ZAFER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İlahiyat, İsmail Hakkı Bursevi, İşari tefsir, Commentary, Theology, İsmail Hakkı Bursevi, Implicit interpretation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân'ın doğru anlaşılmasında tefsir ilminin önemi büyüktür. Bu çerçevede, Kur'an-ı Kerîm'in hem zâhiri hem de bâtıni anlam boyutlarını konu edinen işârî tefsir çalışmaları da özel bir yere sahiptir. Peygamber Kıssalarının İşârî Yorumu adlı çalışmamız, başta İsmail Hakkı Bursevî'nin Rûhu'l-Beyan tefsiri olmak üzere tasavvufa dair yirmi beşin üzerinde eser incelenerek kıssalardaki işârî anlamlar ortaya konmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi, metodu ve kaynaklarından bahsedilmiştir. Birinci bölümde İsmail Hakkı Bursevî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, klasik tefsir yöntemleri, hakkında kısa bir değerlendirmeden sonra, işârî tefsir ve işârî tefsir ekolünde zâhir-bâtın anlayışı üzerine durulmuştur. Yine bu bölümde kıssa kelimesi hakkında genel bilgilere değinilmiş, Kur'ân muhtevası içinde kıssaların yeri ve önemi üzerine durulmuştur. Üçüncü bölümde, Bursevî'nin peygamber kıssalarına getirdiği işârî yorum ve Kur'ân'da kısaları geçen peygamberler başlığı altında, Hz. Âdem'den Hz. Îsâ'ya kadar gelmiş bütün peygamberlerin kıssaları ele alınmıştır. Çalışmamız elde ettiğimiz verilerin değerlendirildiği sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The science of tafsir plays a crucial role in the correct understanding of the Qur'an. In this context, ishārī tafsir studies, which explore both the exoteric (ẓāhir) and esoteric (bāṭin) dimensions of the Qur'anic meaning, hold a distinctive place within the exegetical tradition. This study, titled“The Allegorical Interpretation of the Prophetic Narratives in the Qur'an”, aims to reveal the spiritual and symbolic meanings contained in the prophetic stories. For this purpose, more than twenty-five works on Sufism, primarily İsmail Hakkı Bursevî's Rūḥ al-Bayān (Rûhu'l-Beyân), have been examined in detail. The study consists of an introduction, three main chapters, and a conclusion. The introduction presents the aim, significance, methodology, and sources of the research. The first chapter provides information about the life, scholarly personality, and works of İsmail Hakkı Bursevî. The second chapter offers a brief overview of classical tafsir methods, followed by an examination of ishārī tafsir and the ẓāhir–bāṭin relationship within this interpretive school. It also discusses the concept of qiṣṣa (prophetic narrative), along with the place and importance of such stories in the Qur'anic content. The third chapter focuses on Bursevî's allegorical interpretations of the prophetic narratives, analyzing the stories of all prophets mentioned in the Qur'an, from Adam to Jesus. The study concludes with an evaluation of the findings obtained throughout the research.