In spaces we live: Representation of space and spatiality in Joyce Carol Oates' Missing Mom
Yaşadığımız mekanlarda: Joyce Carol Oates'un Mıssıng Mom'ında mekan ve mekansallığın temsili
  1. Tez No: 992519
  2. Yazar: MURAT CANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA SİVRİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan romanı, Mekan, Oates, Joyce Carol, Yer, American novel, Space, Oates, Joyce Carol, Place
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, Joyce Carol Oates'un 2005'te yayımlanan Missing Mom adlı eserini, romanda anlatılan mekânların temsillerine odaklanarak incelemektir. Bu çalışmada yalnızca mekânların kendileri değil, mekân ile karakterler arasındaki karşılıklı ilişki, yani mekânsallık da ele alınmaktadır. Bu tez, mekânı dinamik ve katmanlı bir kavram olarak değerlendirmektedir. Edebiyat, insanların yaşadıkları ve etkileşimde bulundukları mekânları uzun süredir yansıtmaktadır; Missing Mom'daysa aile evi, mahkeme salonu ve Windward Inn gibi mekânlar, hem ana karakterin kişisel dönüşümünü hem de bu mekânlarla ilişkili kültürel anlamları yansıtmada sembolik ve önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın kavramsal temeli, Henri Lefebvre, Michel Foucault, Yi-Fu Tuan ve Robert T. Tally Jr.'ın fikirlerinin yanı sıra mekânsal düşünceye katkıda bulunmuş diğer önemli düşünürlerin görüşlerinden yararlanır. Romanın mekânlarının, karakterlerin deneyimlerini şekillendiren ve aynı zamanda bu karakterilerin etkileşimleriyle yeniden biçimlenen etkin unsurlar olarak haritalandırılması ve analiz edilmesiyle, bu tez mekân ve bireyler arasındaki karşılıklı bağı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse Joyce Carol Oates' Missing Mom, published in 2005, by focusing on the portrayal of spaces narrated within the novel. In this study, not only the spaces themselves but also the mutual relationship between space and characters, or the spatiality, is scrutinised. This thesis will treat space as a dynamic and layered concept. Literature has long mirrored the ways people live and interact with the spaces they live in, and in Missing Mom, settings such as the family home, the courtroom, and the Windward Inn emerge as symbolic and pivotal in capturing the personal transformation of the protagonist and reflecting cultural connotations associated with these spaces. The conceptual basis of this study is informed by the ideas of Henri Lefebvre, Michel Foucault, Yi-Fu Tuan, and Robert T. Tally Jr., along with thoughts of other significant thinkers who have contributed to spatial thought. By mapping and analysing how spaces act as active participants in shaping the experience of the characters in the novel while being reshaped through the interactions of these characters, this thesis emphasises the reciprocal bond between space and individuals.