Eğitsel robotik destekli girişimcilik etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerileri üzerine etkisi
The effect of educational robotics–supported entrepreneurship activities on middle school students' entrepreneurship skills
  1. Tez No: 992538
  2. Yazar: MERYEM MERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ALTUN YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Girişimcilik becerilerinin erken yaşlardan itibaren geliştirilmesi eğitim alanında giderek önem kazanan bir mesele haline gelmiştir. Ancak girişimcilik becerilerinin öğretim programlarında çoğunlukla teorik düzey ile sınırlı kalması bu becerilerin etkileşimli ve uygulamaya dayalı öğrenme ortamlarıyla desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda teknolojinin eğitime entegrasyonunda bir alternatif olarak öne çıkan eğitsel robotik uygulamaları girişimcilik becerilerinin kazandırılmasında etkili ve uygulanabilir bir öğrenme aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu sebeple bu çalışmada eğitsel robotik destekli girişimcilik etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerileri üzerine etkisi ve eğitsel robotik destekli girişimcilik etkinliklerine yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada açıklayıcı karma desen benimsenmiştir. Bu doğrultuda 2023-2024 Eğitim-öğretim yılında 5.sınıfta öğrenim gören 22 öğrenciye deneysel uygulama öncesi“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği”uygulanmıştır. Ardından deneysel uygulama kapsamında bu öğrenciler ile sekiz hafta süren eğitsel robotik destekli girişimcilik etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı ve uzman hocaların görüşleri ile tasarlanan bu etkinlikler süresince öğrenciler her hafta yapılandırılmış girişimcilik gözlem formuna bağlı olarak gözlenmiştir, araştırmacı ve öğrenciler her hafta günlük tutmuşlardır. Deneysel uygulamanın ardından aynı girişimcilik ölçeği son test olarak deney grubuna uygulanmıştır ve tüm deney grubu öğrencileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda ölçeğe ait ön ve son test verileri bağımlı örneklem t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda girişimcilik ölçeğinin tüm alt boyutlarında (öz güven, yenilikçilik algısı ve yaratıcılık, liderlik ve ön plana çıkma eğilimi, sosyal beceriler ve grupla çalışma, risk alma) son test lehine anlamlı düzeyde artış görülmüştür. Gözleme ait bulgular da bu sonucu desteklemektedir. Araştırmanın nitel verileri ise içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve günlüklerden elde edilen bulgular da nicel bulguları desteklemektedir ve nitel bulgulara göre eğitsel robotik destekli girişimcilik etkinlikleri öğrencilerin girişimcilik ve girişimciliğin alt boyutlarına ait becerilerin gelişmesinde olumlu rol oynamaktadır. Elde edilen bulgular etkinlikler vasıtasıyla; öğrencilerin zamanla öz güven kazandıklarını, hata yapma korkularının azaldığını, farklı problemlere deneme yanılma ile çözümler ürettiklerini, liderlik yapma konusunda olumlu hissettiklerini, etkinlikleri eğlenceli ve motive edici bulduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The development of entrepreneurship skills from an early age has become an increasingly important issue in the field of education. However, the fact that entrepreneurship skills are mostly addressed at a theoretical level within curricula necessitates the support of these skills through interactive and practice-based learning environments. In this context, educational robotics applications, which have emerged as an alternative in the integration of technology into education, stand out as an effective and feasible learning tool for fostering entrepreneurship skills. Therefore, the aim of this study was to examine the effects of educational robotics–supported entrepreneurship activities on middle school students' entrepreneurship skills and to investigate students' views regarding these activities. An explanatory mixed-methods design was employed in the study. In line with this design, the“Entrepreneurship Scale for Middle School Students”was administered as a pre-test to 22 fifth-grade students during the 2023–2024 academic year prior to the experimental implementation. Subsequently, educational robotics–supported entrepreneurship activities were conducted with these students over a period of eight weeks. The activities were designed based on the opinions of the researcher and subject-matter experts. Throughout the implementation process, students were observed weekly using a structured entrepreneurship observation form, and both the researcher and the students kept weekly journals. Following the experimental implementation, the same entrepreneurship scale was administered to the experimental group as a post-test, and semi-structured interviews were conducted with all students. The quantitative data of the study were analyzed using statistical methods. In this context, pre-test and post-test data obtained from the scale were analyzed using a paired-samples t-test. The results revealed a statistically significant increase in favor of the post-test across all sub-dimensions of the entrepreneurship scale (self-confidence, innovativeness and creativity perception, leadership and tendency to take initiative, social skills and teamwork, and risk-taking). Observation findings also supported these results. The qualitative data were analyzed using content analysis. Findings obtained from semi-structured interviews and journals were consistent with the quantitative results and indicated that educational robotics–supported entrepreneurship activities played a positive role in the development of students' entrepreneurship skills and their related sub-dimensions. The findings further demonstrated that, through the activities, students gradually gained self-confidence, experienced a reduction in fear of making mistakes, produced solutions to different problems through trial and error, developed positive feelings toward leadership, and found the activities enjoyable and motivating.