Sanata Duyarlı Küçük Yetkin Matematikçiler Programı (SKY)'nın içerik ve uygulanabilirlik açısından değerlendirilmesi: Nitel bir çalışma
Insights into an Artistically Sensitive Mathematics Program for young learners: A qualitative study
- Tez No: 992567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL YOKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik eğitim programı, Eğitim programları, Küçük çocuklar için büyük matematik, Çocuk-okul öncesi, Integrated curriculum, Education programs, Big math for little kids
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi döneme yönelik geliştirilen Sanata Duyarlı Küçük Yetkin Matematikçiler (SKY) Programı'nın içerik yapısını ve uygulanabilirliğini öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Çalışma, John Goodlad'ın eğitim programı ihtiyaç analizi modeline dayalı nitel bir desenle yürütülmüş ve Ankara ilinde görev yapan 28 okul öncesi öğretmeniyle gerçekleştirilen iki aşamalı yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Birinci görüşmelerde mevcut okul öncesi matematik eğitiminin ihtiyaç ve eksik yönleri; ikinci görüşmelerde ise SKY programının içerik, süreç, bağlam ve ürün boyutları değerlendirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin matematiğin erken çocukluk döneminde temel bir bilişsel yapı taşı olduğunu düşündüklerini, ancak mevcut programın soyut ve sınırlı uygulamalar içerdiğini ortaya koymuştur. Öğretmenler, sanatın matematiksel kavramları somutlaştırma, motivasyonu artırma ve çoklu duyusal öğrenmeyi destekleme açısından önemli bir araç olduğunu vurgulamıştır. SKY programı genel olarak“uygulanabilir, dengeli ve çocuk merkezli”olarak değerlendirilmiş; ancak materyal çeşitliliği, öğretmen eğitimi, zaman yönetimi ve değerlendirme bileşenlerinin güçlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Programın çocukların problem çözme, yaratıcılık ve matematiksel farkındalığını artıracağı yönündeki görüşler yaygındır. Araştırma, sanat ve matematiğin bütünleştirilmesine yönelik bir programın okul öncesi eğitimde hem pedagojik hem de gelişimsel açıdan önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir. Bulgular doğrultusunda SKY programının uygulanabilirliği yüksek bulunmuş ve erken çocukluk müfredatına kalıcı bir model olarak entegre edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the content structure and applicability of the Art-Sensitive Little Competent Mathematicians (SKY) Program for the preschool period based on teachers' views. The study was designed as a qualitative research grounded in John Goodlad's curriculum needs analysis model and conducted with 28 preschool teachers working in Ankara. Data were collected through two-stage semi-structured interviews and analysed using content analysis. In the first interview phase, teachers' views on the needs and deficiencies of the existing preschool mathematics curriculum were examined; in the second phase, the SKY program was evaluated in terms of context, input, process and product dimensions. Findings indicated that teachers consider mathematics to be a fundamental domain in early childhood; however, they find the current program to be predominantly abstract and limited in terms of classroom implementation. Teachers emphasized that art is an important tool for concretizing mathematical concepts, increasing motivation, and supporting multi-sensory learning. Overall, the SKY program was evaluated as“applicable, balanced and child-centred”, while the need to strengthen material diversity, teacher training, time management and assessment components was underlined. Teachers also reported that the program has the potential to enhance children's problem solving, creativity and mathematical awareness The study suggests that a program integrating art and mathematics in the preschool period can provide significant pedagogical and developmental contributions. In line with the findings, the SKY program was found to have high applicability and is considered suitable to be integrated into early childhood education as a permanent model.