Üniversite yerleşkelerinde güvenlik algısı ve emniyetinin öncülleri: Farklı paydaş gruplar üzerine bir araştırma
Antecedents of security and safety in university campuses: A research on different stakeholder groups
- Tez No: 992568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Emniyet, Güvenlik, Suç korkusu, Safety, Security, Fear crime
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki üniversite yerleşkelerinde güvenlik ve emniyet algısını çok boyutlu biçimde incelemektedir. Yerleşkeler yalnızca eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlar değil; aynı zamanda bireylerin aidiyet, sosyal etkileşim ve psikolojik iyi oluşlarını doğrudan etkileyen güvenlik deneyimlerinin şekillendiği yaşam mekânlarıdır. Bu bağlamda araştırma; öğrenciler, akademik ve idari personel, yöneticiler, güvenlik görevlileri ve ziyaretçilerin algılarını suç korkusu, mağduriyet, çevresel düzensizlik, koruyucu davranışlar, güvenlik hizmetlerinden memnuniyet, operasyonel tedbirlere güven, ruh sağlığı hizmetleri ve medya etkisi gibi değişkenler üzerinden değerlendirmiştir. Araştırma, nicel yöntemle Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde yürütülmüştür. Araştırmacı tarafından geliştirilen iki ayrı anket formu 2025 yılı Bahar döneminde uygulanmış, elde edilen veriler SPSS 27 ve AMOS 24 programlarıyla analiz edilmiştir. Normallik, güvenirlik, faktör, korelasyon, regresyon ve yapısal eşitlik modeli (SEM) analizleriyle değişkenler test edilmiştir. Bulgular, güvenlik algısının yalnızca fiziksel önlemlerden değil, aynı zamanda bireylerin geçmiş deneyimleri, medya haberleri ve psikolojik etkenlerden beslendiğini göstermiştir. Paydaş grupları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuş; özellikle kadınlarda suç korkusu yüksek, mağduriyet yaşayanlarda güvenlik algısı düşük tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerde güvenlik departmanına yönelik memnuniyet, personelde güvenlik personelinin başarısı, ziyaretçilerde ise operasyonel tedbirlere güven en belirleyici faktörler olmuştur. Çalışmanın, üniversite yerleşkelerinde bütüncül güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkı sağlaması ve literatüre değer katması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the perception of safety and security on university campuses in Turkey in a multidimensional way. Campuses are not only areas where educational activities are carried out but also living spaces where individuals' sense of belonging, social interaction, and psychological well-being are directly shaped by safety experiences. In this context, the research evaluated the perceptions of students, academic and administrative staff, managers, security officers, and visitors through variables such as fear of crime, victimization, environmental disorder, protective behaviors, satisfaction with security services, trust in operational measures, mental health services, and media influence. The research was conducted by quantitative method at Süleyman Demirel University and Isparta University of Applied Sciences in Isparta. Two separate questionnaires developed by the researcher were applied in the Spring semester of 2025, and the data obtained were analyzed with SPSS 27 and AMOS 24 programs. The relationships between the variables were tested by normality, reliability, factor, correlation, regression, and structural equation model (SEM) analyses. The findings show that the perception of safety is fed not only by physical measures but also by individuals' past experiences, media news, and psychological factors. Significant differences were found among stakeholder groups; especially, fear of crime was higher among women, and the perception of safety was lower among those who experienced victimization. In addition, satisfaction with the security department was the most decisive factor among students, the success of security personnel among staff, and trust in operational measures among visitors. The study is expected to contribute to the development of holistic security policies on university campuses and to add value to the academic literature.