EU's migration and asylum policy towards Ukrainian refugees
AB'nin Ukraynalı mültecilere yönelik göç ve sığınma politikası
- Tez No: 992573
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Ortak Sığınma Sistemi, Ayrımcılık, Geçici Koruma Direktifi, Göç, Ukraynalı Mülteciler, Ukrayna Rusya Savaşı, European Union, Common European Asylum System, Discrimination, Temporary Protection Directive, Migration, Ukrainian Refugees, Ukraine Russia War
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AB'nin Ukraynalı Mültecilere Yönelik Göç ve Sığınma Politikası Nurettin AYTAÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Uluslararası İlişkiler Programı AB'nin Ukraynalı mültecilere yönelik göç ve sığınma politikası, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıya başlaması sonrasında ortaya çıkan güncel bir meseledir. AB, tarihinde ilk defa Geçici Koruma Direktifini aktive etmiştir. Geçici Koruma Direktifi, AB'nin CEAS olarak adlandırdığı Avrupa Ortak Sığınma Sistemi'nde yeni bir gelişme teşkil etmektedir. 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında, savaşın yarattığı olumsuz ve rahatsız edici ortamdan kaçmak isteyen Ukraynalılar, topluca ve aniden ülkelerini terk etmeye başladılar. Söz konusu toplu göç hareketi Polonya, Slovokya, Macaristan ve Romanya gibi Ukrayna'ya komşu Avrupa Birliği ülkelerinde ilk durağı oluşturdu. Böyle büyük ve ani gelişen bir göç dalgasına, Avrupa Ortak Sığınma Sistemi'nin yetersizliği, AB'yi Geçici Koruma Direktifini etkinleştirmeye sevk etti. AB'nin Ukraynalı mültecilere yönelik Geçici Koruma Direktifini hayata geçirmesi, buna mukabil daha önceki mülteci krizlerinde bu seçeneği dikkate almaması en önemli eleştiri konusu olmaktadır. AB'nin farklı kimliklere yönelik ayrımcılık yasağına aykırı hareket ettiği iddia edilmektedir. Jeopolitik ve stratejik açıdan bakıldığında ise, AB Ukraynalılar'a geçici koruma vererek tarihsel rekabet içinde olduğu Rusya'ya karşı Ukrayna'yı kendi etki alanında görmek istemektedir. Avrupa Ortak Sığınma Sistemi'nde yeni gelişmelerin yolunu açabilecek olan Geçici Koruma Direktifi, uluslararası konjonktürde Avrupa tarafından hissedilen Rusya tehdidine bir karşılık verme eğilimi olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis EU's Migration and Asylum Policy towards Ukrainian Refugees Nurettin AYTAÇ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Political Science and International Relations International Relations Program The EU's migration and asylum policy towards Ukrainian refugees is a current issue that emerged after the beginning of Russia's assault inside Ukraine on February 24, 2022. The EU has put into practice the Temporary Protection Directive for the first time in its history. The Temporary Protection Directive is a new progress in the Common European Asylum System which the EU calls as the CEAS. Following the Russian assault of Ukraine, which began on February 24, 2022, Ukrainians who wanted to escape from the negative and disturbing environment created by the war, began to leave their country en masse and suddenly. This mass migration movement made its first stop in the European Union countries neighbouring Ukraine such as Poland, Slovakia, Hungary and Romania. The inadequacy of the Common European Asylum System for such a huge and suddenly arising migration wave let the EU put into operation the Temporary Protection Directive. The most important criticism is that the EU has implemented the Temporary Protection Directive for Ukrainian refugees, while it did not consider this option in previous refugee crises. It is claimed that the EU is operating against the ban of differential treatment towards different identities. As part of a geopolitical and strategic perspective, the EU would like to see Ukraine in its sphere of influence against Russia, with which it has a historical rivalry, by granting temporary protection to the Ukrainians. The Temporary Protection Directive, which could pave the way for new evolutions in the Common European Asylum System, emerges as a reaction to the Russian threat felt by Europe in the international conjuncture.