Diamond DA20-C1 uçağında derin öğrenme tabanlı manyeto arızası tespiti
Deep learning based magneto failure detection in Diamond DA20-C1 aircraft
  1. Tez No: 992604
  2. Yazar: FARUK DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU YAZGAN, DOÇ. DR. AZİZ KABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Uçak Mühendisliği, Civil Aviation, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Teknik arıza, Yapay zeka, Deep learning, Technical failure, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Diamond DA20-C1 uçağının Continental IO-240-B32B motorunda uçuş sırasında meydana gelebilecek manyeto arızalarının tespiti için derin öğrenme tabanlı bir sistem geliştirilmiştir. Motor seslerinden Mel Frekans Kepstral Katsayıları (MFKK) kullanılarak öznitelikler çıkarılmış ve Evrişimsel Sinir Ağları (ESA) ile sınıflandırılmıştır. Sistem, çift manyeto ve tek manyeto çalışma durumlarını ayırt edebilmektedir. Çalışma kapsamında 1000-2300 dakikadaki devir aralığında her 100 dakika devirde 30 saniyelik ses kayıtları toplanmış, toplamda 39 ham veri elde edilmiştir. Sınıf dengesizliğini gidermek için çift manyeto sesleri sınıfına veri artırma teknikleri uygulanmıştır. Geliştirilen model test veri setinde %98,23 doğruluk oranına ulaşmış, bağımsız denemede ise %84,62 başarı göstermiştir. Model özellikle tek manyeto sınıfında iyi performans sergilerken, çift manyeto sınıfında belirli devir dakika değerlerinde zorluklar yaşamıştır. Bu sistem, pilotlara uçuş sırasında gerçek zamanlı manyeto durumu bilgisi sunarak erken uyarı sağlama potansiyeline sahiptir ve mevcut yer testleriyle sınırlı prosedürlere önemli bir alternatif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a deep learning-based system was developed to detect magneto failures that may occur during flight in the Continental IO-240-B32B engine of the Diamond DA20-C1 aircraft. Features were extracted from engine sounds using Mel- Frequency Cepstral Coefficients and classified via Convolutional Neural Networks. The system is capable of distinguishing between dual-magneto and single-magneto operating conditions. Within the scope of the study, 30-second audio recordings were collected for every 100 revolutions per minute increment within the 1000 to 2300 revolutions per minute range, resulting in a total of 39 raw data samples. To address class imbalance, data augmentation techniques were applied to the dual-magneto sound class. The developed model achieved an accuracy rate of 98.23% on the test dataset and 84.62% in an independent trial. While the model performed particularly well in the single-magneto class, it encountered difficulties at specific revolutions per minute values within the dualmagneto class. This system has the potential to provide pilots with real-time magneto status information during flight, offering an early warning and serving as a significant alternative to existing procedures limited to ground tests.