Şintoizm kökenli yeni dini hareketlerde kadın
Women in new religious movements originating from Shintoism
  1. Tez No: 992605
  2. Yazar: MERVE ÜSTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ŞENAVCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Din, Tarih, Philosophy, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dini gruplar, Japonya, Kadın statüsü, Şintoizm, Religious groups, Japan, Women status, Shintoism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Japonya'daki Şinto kökenli Yeni Dinî Hareketlerde (YDH) kadınların rolünü inceler. Modernleşmenin zemin hazırladığı toplumsal değişimlerle ortaya çıkan YDH'ler, bireylere yeni anlam çerçeveleri sunmuştur. Tez, ataerkil yapıya rağmen kadın kurucu liderlerin ve üyelerin neden çoğunlukta olduğunu araştırır. Kadınların dini alandaki konumu, geleneksel kadın-erkek rollerine meydan okuma veya bunları yeniden üretme biçimleri üzerinden analiz edilir. Tenrikyō, Ōmoto ve Tenşō Kōtai Cingūkyō gibi önde gelen grupları örneklem alan çalışma, kadın kurucuların şifacı ve 'Tanrı'nın tapınağı' rolleriyle merkezde olduğunu gösterir. Ancak bu liderliğe rağmen birçok grubun, Meici Dönemi'nin 'iyi eş bilge anne' ideali ve 'işte erkekler, evde kadınlar' ve 'tam zamanlı ev hanımlığı' anlayışıyla eşitlik konusunda muhafazakâr bir duruş sergilediği tespit edilmiştir. Tez, Miki Nakayama, Nao Deguçi örneğindeki gibi kadın liderlerin karşılaştığı baskıları ve stratejileri değerlendirir. Kadınların manevi güçleri ve şifa pratikleriyle kitleleri çektiği vurgulanır. Sonuç olarak, Şinto kökenli YDH'ler kadınlara yeni manevi alanlar açsa da statü eşitliğinde sınırlı kalmıştır. Tez, YDH'lerin kadınların konumunu şekillendirmedeki çelişkili etkilerini analiz ederek Japon dinleri çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of women in Shinto-derived New Religious Movements (NRMs) in Japan. NRMs emerged amidst the social changes facilitated by modernization, offering new frameworks of meaning to individuals. The thesis investigates why female founding leaders and members are in the majority, despite the patriarchal structure. The position of women in the religious sphere is analyzed through the ways they either challenge or reproduce traditional gender roles. The study, which samples leading groups such as Tenrikyō, Ōmoto, and Tenshō Kōtai Jingūkyō, demonstrates that female founders are central figures through their sacred roles as healers and 'vessels of God'. However, despite this leadership, many groups were found to adopt a conservative stance on equality, endorsing the Meiji-era ideal of the 'good wife, wise mother' and the ethos of 'men at work, women at home' and 'full-time housewifery' The thesis assesses the pressures and strategies faced by female leaders, such as the example of Nakayama Miki, Deguchi Nao's leadership struggles. It emphasizes that women attracted mass followers through their spiritual powers and healing practices. In conclusion, Shinto-derived NRMs opened new spiritual spheres for women but remained limited in achieving status equality. The thesis aims to contribute to the field of Japanese religious studies by analyzing the contradictory effects of NRMs on the position of women.