Kompozit gövdeli hava araçlarına düşük hızlı takım çarpmasının performansa etkisi
Effect of low speed tool impact on the performance of the composite bodied aircrafts
- Tez No: 992614
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lamine yapı, Kompozit, Darbe, Çarpma, Sayısal Modelleme, Cam elyaf kompozitler, Doğal elyaf takviyeli kompozit, Düşük hızlı darbe, Hibrit kompozit, Metal kompozitler, Polimer kompozitler, Seramik kompozitler, Laminated structure, Composite, Impact, Crash, Numerical Modeling, Glass fiber composites, Natural fiber reinforced composite, Low velocity impact, Hybrid composite, Metal composites, Polymer composites, Numerical modelling, Ceramic composites
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, hava araçlarının günlük bakım faaliyetleri sırasında önemsiz görünen elden takım ve el aleti düşmesi gibi düşük çarpma hızlı (1–10 hakkında bir araştırma sunulmaktadır. Hava araçlarının bakımı sırasında sıklıkla m/s) kazaların etkileri karşılaşılan ağırlık düşürme kazalarının etkileri kompozit yüzeylerde matris ayrılmaları, delaminasyon oluşumu, penetrasyon ve daha yüksek enerjili çarpmalarda ise perforasyon gibi sorunlara yol açabilmektedir. Kompozit yüzeylere, cisim düşmesi sonucu oluşabilecek etkinin incelenmesi amacıyla 10 adet her biri 2 mm kalınlıkta 200 x 150 mm ölçülerindeki kompozit test numunelerine 25,4 mm çapındaki 3133 gram ağırlığındaki yuvarlak şekilli metal cisim ağırlık düşürme test makinesi üzerinden sırası ile 162 mm, 325 mm, 605 mm, 813 mm ve 1626 mm yükseklikten ön hız olmadan bırakılmıştır. Testler sonucunda hiçbir enerji seviyesinde perforasyon oluşmadığı tespit edilmiştir. Enerji seviyesi ile artan miktarda hasar oluşumu ultrason, tap muayenesi ve deplasman çukuru oluşum miktarı ile ortaya konulmuştur. Numunelere ilk test işleminden sonra spesifikasyonlara uygun olarak kompozit onarımı yapılmıştır. Onarılan numunelere uygulanan testler sonucunda malzemelerin hasar oluşum alanı azalmasına rağmen deplasman çukuru oluşum miktarının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study searches and reports an investigation about low-impact effects (1-10 m/s) of accidents, such as hand tool dropping, which may be seem insignificant during daily aircraft maintenance activities. Weight-dropping accidents, which are frequently encountered during aircraft maintenance, could occur problems such as matrix seperation, delamination, penetration and perforation on composite surfaces considered as in higher-energy impacts. Related test environment has been set up to examine the effects of dropping objects (at low impact speeds) on composite surfaces, in order to analyze effect 10 pieces, each 2 mm thickness of composite test samples were consecutively dropped a 3133 grams of round shaped metal object which is 25,4 mm diameter per each. Without any pre-velocity samples were dropped down at heights of 162 mm, 325 mm, 605mm, 813 mm and 1626 mm. After tests there has been observed no perforation detected at any energy level. Additionally, impact damages increasing with energy levels have been revealed out by help of ultrasonic, tap inspections and amount of deplacement dent occurances. After first impact test, composite repair has been performed in accordance with specifications. As a result of tests applied on repaired samples, amount of deplacement dent has been observed even defect on material has been limited.