Küresel iklim değişikliği politikalarına Türkiye'nin uyumu
Turkey's adapting to global climate change policies
  1. Tez No: 992700
  2. Yazar: İREM GÖZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELİL UĞUR ÖZGÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji politikaları, Fosil yakıtlar, Sürdürülebilir kalkınma, Yenilenebilir enerji, İklim değişikliği, Energy policies, Fossil fuels, Sustainable development, Renewable energy, Climate change
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin küresel iklim değişikliği politikalarına uyumunu enerji politikaları çerçevesinde incelemektedir. Türkiye'nin fosil yakıtlara dayalı enerji yapısı, artan talep ve karbon yoğunluğu nedeniyle iklim politikalarının uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış; ulusal strateji belgeleri, resmi raporlar ve uluslararası düzenlemeler doküman analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular, yenilenebilir enerji yatırımlarında artış görülmesine rağmen fosil yakıtların hâlâ yüksek paya sahip olduğunu ve emisyon azaltımının sınırlı ilerlediğini göstermektedir. Çalışmada, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde Türkiye'nin uyum kapasitesini güçlendirmek için enerji dönüşümünün hızlandırılması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca 2053 karbon nötr hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve düşük karbonlu politika uygulamalarının yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Türkiye's alignment with global climate change policies within the framework of its national energy strategies. Türkiye's long-standing dependence on fossil fuels, together with rising energy demand, continues to limit its capacity to effectively implement climate policies and reduce carbon emissions. A qualitative research design was employed, and national strategy documents, official reports, and relevant international agreements were analyzed through document analysis. The findings indicate that although investments in renewable energy have increased in recent years, fossil fuels still maintain a dominant share in total energy production, resulting in limited progress toward emission reduction targets. The study emphasizes the need to accelerate Türkiye's energy transition in line with the Paris Agreement and the European Green Deal. It further recommends strengthening renewable energy capacity, improving energy efficiency, and expanding low-carbon policy measures to support the country's 2053 net-zero target.