Ankara'nın enerji tüketiminin iklim değişikliği etki potansiyelinin belirlenmesi
Determining the climate change impact potential of Ankara's energy consumption
- Tez No: 992717
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ TÜRE, DR. ÇAĞDAŞ SAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Enerji tüketimi, İklim değişikliği, Sera gazı envanteri, Karbon emisyonları, Ankara, Energy consumption, Climate change, Greenhouse gas inventory, Carbon emissions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoloji Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim değişikliği, enerji tüketimine bağlı sera gazı emisyonları nedeniyle çağımızın en kritik çevresel sorunlarından biri olarak önemini korumaktadır. Bu kapsamda, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın enerji tüketim profili, hem bölgesel hem ulusal hem de uluslararası ölçekte iklim değişikliğinin etkilerinin değerlendirilmesi açısından stratejik bir konuma sahiptir. Ankara'nın yüksek nüfus yoğunluğu, gelişmiş sanayi ve hizmet sektörleri ile artan enerji talebi, kentte tüketilen enerji miktarının iklim değişikliği açısından detaylı biçimde incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, Ankara'nın 2023 yılında elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını DEFRA (2023) emisyon faktörleri yardımıyla hesaplamayı ve bu emisyonların iklim değişikliğine olan etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Hesaplamalar sonucunda, 2023 yılı için 14.879.935,39 MWh elektrik, 4.487.158.918,68 Sm³ doğalgaz, 5.587.827,32 ton petrol ve 438.429,92 ton LPG tüketildiği ve tüm tüketimin toplamda 26.480.084,93 tCO₂e düzeyinde sera gazı salımına neden olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, emisyonların özellikle doğalgaz ve petrol tüketiminden kaynaklandığını ve bu iki enerji kaynağının Ankara'nın karbon ayak izinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Çalışma, Ankara'nın sera gazı envanterine ilişkin literatürdeki eksikliği gidermekte ve enerji politikalarının bilimsel temelde geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca sonuçlar, yerel yönetimler için sürdürülebilir enerji planlaması, karbon azaltım stratejileri ve iklim eylem planlarının oluşturulmasına yönelik kapsamlı bir referans niteliği taşımakta; şehir ölçeğinde sera gazı hesaplamasının uygulanabilirliğini ortaya koyarak uluslararası iklim politikalarına uyum sürecine destek sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Global climate change remains one of the most critical environmental problems of our time due to greenhouse gas emissions related to energy consumption. In this context, the energy consumption profile of Ankara, the capital of Turkey, occupies a strategic position in assessing the impacts of climate change on regional, national, and international scales. Ankara's high population density, developed industrial and service sectors, and increasing energy demand necessitate a detailed analysis of the amount of energy consumed in the city in terms of climate change. This study aims to calculate Ankara's greenhouse gas emissions originating from electricity, natural gas, oil, and LPG consumption in 2023 using DEFRA (2023) emission factors and to assess the impact of these emissions on climate change. As a result of the calculations, it was determined that 14,879,935.39 MWh of electricity, 4,487,158,918.68 Sm³ of natural gas, 5,587,827.32 tons of oil, and 438,429.92 tons of LPG were consumed in 2023, resulting in a total greenhouse gas emission of 26,480,084.93 tCO₂e. The findings indicate that emissions are primarily caused by the consumption of natural gas and oil, and that these two energy sources play a decisive role in Ankara's carbon footprint. The study addresses the gap in the literature regarding Ankara's greenhouse gas inventory and contributes to the development of scientifically based energy policies. Additionally, the results serve as a comprehensive reference for local governments in developing sustainable energy planning, carbon reduction strategies, and climate action plans. They also support the process of adapting to international climate policies by demonstrating the feasibility of city-scale greenhouse gas calculations.