Sağlık çalışanlarının güvenlik katılımı davranışlarını etkileyen güvenlik faktörlerinin değerlendirilmesi: Düzce ili örneği
An evaluation of safety factors influencing the safety participation behaviors of healthcare workers: The case of Düzce province
- Tez No: 992760
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURULLAH KURUTKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Gönüllü katılım, Çalışan katılımı, Voluntary contribution, Employee engagement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışanların güvenliğe katılımları ile ilişkilendirilen faktörler olarak güvenlik motivasyonu, güvenlik iletişimi, güvenlik bilgisi ve güvenlik uyumluluğu ele alınmıştır. Amaç, bu faktörlerin güvenlik katılımına olan etkilerini incelemektir. Aynı zamanda güvenlik katılımının öncül, ardıl, aracılık ve düzenleyicilik rollerini ele alan çalışmalara dair literatür taraması yapılmış olup tablo halinde bir araya getirilmiş ve şekille görselleştirilmiştir. Düzce ilinde bulunan sağlık kurumu çalışanlarına 5'li likert ölçeğine göre tasarlanmış anket yöntemi uygulanmış olup 240 kişiden veri toplanmıştır. Veri saflığını sağlamak amacıyla yapılan analizler sonucunda 235 veriye indirgenmiş olup analizler bu sayı üzerinden yapılmıştır. Öncelikle literatür taramasının yapıldığı öncül, ardıl, aracılık ve düzenleyicilik kavramlarına dair çalışmamızda elde edilen sonuçlar hem tablo hem şekil olarak belirtilmiştir. Analiz için; SPSS 26 programı ile faktörlerin etki derecesini tespit etmek için regresyon analizi, ölçme araçlarının ne kadar güvenli olduğunu veya ne kadar güvenli olmadığını göstermek için güvenilirlik analizi, iki veya daha fazla değişken arasında bir ilişkinin olup olmadığı şayet ilişki varsa bu ilişkinin şiddetini ortaya koymak için korelasyon analizi ve farklılıklar için farklılık analizleri yapılmıştır. Analiz ile güvenlik motivasyonu, güvenlik bilgisi ve güvenlik uyumluluğunun güvenlik katılımını anlamlı olarak etkilediği ancak güvenlik iletişimin, güvenlik katılımını anlamlı olarak etkilemediği sonucuna varılmıştır. Güvenlik katılım davranışını etkileyen faktörler ele alındığında, sağlık kurumlarında güvenliği arttırmaya yönelik çalışmalar için bu verilerden yararlanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, safety motivation, safety communication, safety knowledge, and safety compliance were examined as factors associated with safety participation among employees in healthcare institutions. The primary aim is to investigate the effects of these factors on safety participation. Additionally, a literature review was conducted on studies addressing the antecedent, consequent, mediating, and moderating roles of safety participation, and the findings were compiled in a tabular format. A survey designed using a five-point Likert scale was administered to employees working in healthcare institutions located in the province of Düzce, and data were collected from 240 participants. To ensure data purity, after necessary analyses, the dataset was refined to 235 valid responses, which were used in subsequent analyses. The findings regarding the antecedent, consequent, mediating, and moderating concepts identified in the literature review are presented in both tabular and graphical form. For the analysis, SPSS 26 software was employed. Regression analysis was conducted to determine the effect size of the factors; reliability analysis was used to assess the reliability of the measurement tools; correlation analysis was carried out to examine the strength and presence of relationships between variables; and various difference analyses were performed to assess group differences. The results revealed that safety motivation, safety knowledge, and safety compliance significantly influence safety participation, whereas safety communication does not have a significant effect. Since this study addresses the factors influencing safety participation behavior, the findings can be utilized in efforts to enhance safety in healthcare institutions.