Dijital aracılık kırsal kültür ve yaşam dünyası: Sosyal medya deneyimine post-fenomenolojik bir yaklaşım
Digital mediation rural culture and life world: A postphenomenological approach to the social media experience
  1. Tez No: 992772
  2. Yazar: AYŞE NUR BÜYÜKYAVUZ DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM PALA GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Post-fenomenoloji, Sosyal Medya, Dijital Aracılık, Dijital Emek Üreticileri, Phenomenology, Postphenomenology, Social Media, Digital Mediation, Digital Labor Producers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijital medya kullanımını post-fenomenolojik bir çerçevede ele almaktadır. Türkiye'nin kırsal bölgelerinde yaşayan ve Instagram'da düzenli olarak içerik üreten bireylerin teknolojiyle kurdukları ilişkiyi derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital platformların gündelik hayatta algıyı, bedensel pratikleri, emek biçimlerini ve duygulanımsal yönelimleri birlikte biçimlendirdiği varsayımından hareketle çalışma, kırsal içerik üreticilerinin dijital medyayı nasıl anlamlandırdıklarını ve bu süreçte nasıl özneleştiklerini tartışmaktadır. Araştırma, çoklu metodolojik tasarıma dayanmaktadır. Birinci eksende, dijital etnografi yoluyla seçilen 80 Instagram hesabı üzerinden dijital üretimler; içeriklerdeki dil, görsel/işitsel öğeler, teknolojik aracılaşma türü ve etkileşim pratikleri dikkate alınarak çok modlu bir okuma perspektifiyle değerlendirilmiştir. İkinci eksende ise 9 katılımcıyla çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler üzerinden, içerik üretim sürecindeki tekno-duygulanımsal bağlar analiz edilmiştir. Bu tez çalışması, kırsal bağlamın teknoloji deneyimini“daha görünür”kılan bir zemin sunduğunu, Instagram'ın görünürlük, etkileşim ve gelir vaatleriyle içerik üretimini hem bir kültürel temsil alanına hem de emek ve duygulanımın iç içe geçtiği bir pratikler bütününe dönüştürdüğünü ortaya koymayı hedeflemektedir. Böylece çalışma, kırsal içerik üreticilerinin dijital medya ile kurdukları ilişkiyi yalnızca tüketim/temsil düzeyinde değil, teknolojik aracılık ve yaşam dünyası düzeyinde bütünlüklü biçimde tartışarak literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the use of digital media within a post-phenomenological framework. It aims to conduct an in-depth analysis of the relationship established by individuals living in rural areas of Turkey who regularly produce content on Instagram with technology. Based on the assumption that digital platforms jointly shape perception, bodily practices, forms of labor, and affective orientations in everyday life, the study discusses how rural content creators make sense of digital media and how they become subjects in this process. The research is based on a multi-methodological design. On the first axis, digital productions were evaluated through a multi-modal reading perspective, considering the language, visual/auditory elements, type of technological mediation, and interaction practices in the content of 80 Instagram accounts selected through digital ethnography. The second axis analyzed the techno-emotional connections in the content production process through semi-structured in-depth interviews conducted online with 9 participants. This thesis aims to demonstrate that the rural context provides a platform that makes the technological experience“more visible,”and that Instagram, with its promises of visibility, interaction, and income, transforms content production into both a cultural representation space and a set of practices where labor and emotion are intertwined. Thus, the study aims to contribute to the literature by discussing the relationship rural content creators establish with digital media not only at the level of consumption/representation but also in a comprehensive manner at the levels of technological mediation and lifeworld.