Heidegger'in Dasein anlayışının modern özne anlayışlarından farkı
The difference between heidegger's concept of Dasein and the modern subject
  1. Tez No: 992787
  2. Yazar: FATMA BARAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dasein, Subject, Selfhood, Consciousness, Thrownness, World, Anyone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
20. yüzyılın en önemli filozoflarından olan Heidegger, insanın varlığına dair soruyu varlığın unutulmuşluğuyla birlikte ele alır. Bu bağlamda insanın bu dünya içinde olmasını Dasein olarak adlandırır. Dasein bu dünya içinde diğer varolanlar ve insanlarla ilişkisi içinde anlaşılır. Bu haliyle Dasein içine fırlatıldığı ilişkiler ağından bağımsız olmadığı gibi her durumda kendini içinde bulduğu ruh hallerinde de bağımsız değildir. Dolayısıyla varlığın anlamı başta olmak üzere tüm anlamlar Dasein'ın zamansallığı içinde açılır. O halde Dasein ilişkisel, bağlamsal, tarihsel ve zamansal bir varlık olarak karşımıza çıkar. Modern felsefe Descartes'la başlayan bir süreci ifade eder. Burada özne anlayışlarını soruşturmak için Descartes, Hume ve Kant seçilmiştir. Fenomenolojinin kurucusu olan Husserl ise hem özne tartışmasında bir dönüm noktası olduğu için hem de Heidegger'i doğrudan etkilediği için ele alınır. Dilthey da hermenötik açıdan Heidegger'i etkilemiştir. Bu süreçte insan özne, cogito, transendental benlik, benlik, bilinç gibi kavramlarla düşünülür. Özne anlayışlarına Heidegger'in Dasein anlayışı açısından bakıldığında, aralarındaki farklar görünür olur. İlk söylenebilecek olanlar, modern öznenin epistemolojik temeli yerine ontolojik bir temelin ve düşünen soyut bir öznenin yerine yaşayan somut bir insanın konmasıdır. İnsanın nasıl bir varlık olduğu ve bu hayatın nasıl iyi yaşanacağı soruları felsefenin en eski sorularındandır. Bu sorular bağlamında modern özne anlayışı keskin bir dönüşü ifade eder. Bu anlayışa yönelik eleştirilerin doruk noktalarından biri de Heidegger'dir. İşte bu tez, modern özne anlayışları ile Heidegger'in Dasein anlayışı arasındaki benzerlik ve farklılıkların izini sürerek, günümüzdeki yaşama sorunlarına felsefi bir katkı sunmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Heidegger, one of the most important philosophers of the 20th century, addresses the question of human existence in relation to the forgetfulness of being. In this context, he calls the human being's existence in this world Dasein. Dasein is understood within this world in its relationship with other beings and people. As such, Dasein is not independent of the network of relationships into which it is thrown, nor is it independent of the moods in which it finds itself in every situation. Therefore, all meanings, especially the meaning of being, unfold within the temporality of Dasein. Dasein, then, emerges as a relational, contextual, historical, and temporal being. Modern philosophy represents a process that began with Descartes. Here, Descartes, Hume, and Kant are chosen to investigate their understanding of the subject. Husserl, the founder of phenomenology, is discussed both because he was a turning point in the subject debate and because he directly influenced Heidegger. Dilthey also influenced Heidegger from a hermeneutic perspective. In this process, the human being is conceived through concepts such as subject, cogito, transcendental self, selfhood, and consciousness. When these understandings of the subject are examined through the lens of Heidegger's understanding of Dasein, the differences between them become apparent. The first points to be noted are the substitution of an ontological foundation for the epistemological foundation of the modern subject, and the substitution of a concrete, living human being for an abstract, thinking subject. The questions of what kind of being a human being is and how to live this life well are among the oldest questions in philosophy. In the context of these questions, the modern understanding of the subject represents a sharp turn. Heidegger is one of the culminating points of criticism against this understanding. This thesis aims to make a philosophical contribution to the problems of living today by tracing the similarities and differences between modern understandings of the subject and Heidegger's understanding of Dasein.