The impact of innovative activities on financial performance of the firms listed on Borsa Istanbul
İnovatif faaliyetlerin Borsa İstanbul'da işlem gören firmaların finansal performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 992797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Maliye, Economics, Business Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Araştırma-geliştirme harcamaları, Finansal performans, Teknoloji yatırımları, Teknolojik inovasyon, Research-development expenditures, Financial performance, Technology investments, Technological innovation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
İnovasyon, şirketlerin sürdürülebilir büyüme süreçleri ve uzun vadedeki başarıları için kritik bir unsurdur. Şirketlerin, yeni ürünler çıkarması, hizmetlerin kapsamını genişletmesi veya mevcuttaki iş süreçlerini dönüştürmesi için yaptığı yatırımlar, rakiplerinden ayrışmalarını ve piyasada farklılaşmalarını sağlar. İnovasyona önem veren ve devamlı inovatif faaliyetlerde bulunan şirketler, büyüme potansiyelini ve sağlam bir vizyon sunduğunu göstererek, potansiyel yatırımcılarına ve piyasalara yönelik güven tesis eder. Bu çerçevede, bu tez, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören şirketlerin, inovatif faaliyetleri ile finansal performansları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. 2013-2022 yılları arasındaki dönemi kapsayan çalışmada panel veri metodolojisi kullanılmıştır. Finansal performans, aktif karlılığı (ROA) ve özsermaye karlılığı (ROE) ile temsil edilirken, inovatif faaliyetler Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) yoğunluğu ile bir yıl gecikmeli Ar-Ge yoğunluğu kullanılarak temsil edilmektedir. Bu çalışma, diğer çalışmalardan farklı olarak Ar-Ge yoğunluğu hesaplamasında hem giderleştirilen hem de aktifleştirilen Ar-Ge harcamalarını dikkate almıştır. Ayrıca Ar-Ge harcamaları altında yer alan amortisman giderleri ve itfa payları, aktifleştirilen Ar-Ge'nin çalışmaya dahil edilmesi sebebiyle çift etki yaratmaması adına çalışmadan çıkarılmıştır. Dolayısıyla hem kâr veya zarar tablosundaki hem de finansal durum tablosundaki Ar-Ge etkilerini kapsayacak şekilde kurgulanmıştır. Bu bakış açısından, bu çalışma mevcut literatüre katkı sağlamayı ve konu üzerine yapılan önceki araştırmaları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Analiz sonuçlarına göre Ar-Ge yoğunluğu ile ROA arasında önemli ve pozitif bir ilişki tespit edilirken, ROE ile bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation is a vital element in firms' sustainable growth processes and long-term success. Firms' investments through introducing new products, expanding service offerings or transforming operational processes allow to differentiate themselves from their competitors and position in the market. Firms that attach great importance to innovation and continuous innovative activities inspire confidence to potential investors and build trust in markets by showing growth potential and a solid vision. In this context, this thesis investigates the correlation between innovative activities and the financial performances of firms listed on Borsa İstanbul (BİST). The analysis was conducted by using panel data methodology for 2013-2022 period. Financial performance is represented by return on assets (ROA) and return on equity (ROE), while innovative activities are represented by Research and Development (R&D) intensity and one year lagged R&D intensity. This study, unlike the others, considers capitalized and expensed R&D figures to calculate R&D intensity. In addition, depreciation and amortization expenses under R&D expenses were excluded from the study to avoid a double effect due to the inclusion of capitalized R&D in the study. Therefore, it has been designated to cover the R&D effects on the statement of both profit or loss and financial position. From this perspective, this thesis aims to contribute to existing literature and extend previous research on the topic. While the findings reveal a statistically significant and positive relationship between R&D intensity and ROA, no relationship is detected regarding the ROE measure.