Çalışma ve nöbet saatlerinin mortalite üzerine etkisi
The effect of working and shift hours on mortality
- Tez No: 992841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UZUNLULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Arastirma Hastanesi, mortalite, mesai saatleri, izin akademik yil başlangici, Training and Research Hospital, mortality, work hours, off months, beginning of academic year
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amac: Eğitim Hastanelerinde akademik yılın başlangıcında mortalite oranlarının dJiger aylara göre yüksek bulunduğu (Temmuz etkisi) öne sürülmektedir. Hastane mortalitesinin mesai saatlerine,hafta ici veya hafta sonuna ve izin aylarına göre de farklılik gösterdiği bildirilmiştir.Bu çalışmanın amacı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesi veya kliniklerindeki eksitus sıklıklarının mesai/nöbet zamanlarına, hafta sonu ve hafta içi günlerine,izin aylarina ve asistanların göreve başlama aylarına göre farklılik gösterip göstermediğini belirlemektir. Metod: Calismaya Istanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Arastirma Hastanesi Klinik ve Yoğun Bakim Üniteleri'nde 2009 Nisan- Şubat 2014 tarihleri arasında eksitus olan toplam 3581 hasta (1838 erkek, 1743 kadın, ortalama yaş: 67±25) ardışık olarak dahil edildi.Olguların eksitus sıklıklarının mesai/nöbet saatlerine,hafta ici ve hafta sonuna, akademik yil başlangıç aylarına ve izin aylarına göre farklılk gösterip göstermediği belirlenmistir. Bulgular: Mesai ici (08:00-15:59) ve mesai dişi (16.00-07.59) eksitus sikliklan sirasiyla %40.9 ve %59.1 idi. Mesai içi eksitus sıklığı nöbet değişim saatlarine göre (16.00-23.59 ve 00.00-07.59) yüksek bulundu (%40.9'a karşilık %30.7 ve %28.4, p<0.001). Eksitus siklklar.hafta sonu ve hafta ici (sirasiyla %26.2 ve %73.8), izin aylari ve diğer aylar (srasiyla %24.1ve %73.9) arasinda anlamlı farklılık göstermedi. Yeni asistanların göreve başladığı aylardak (Temmuz-Eylül ve Aralık-Şubat) eksitus sıklığ1 %48, diğer aylardaki exitus siklği %52 idi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları hastanede eksitus olan olgularda eksitus zamanlarının me saatleri içinde daha fazla görüldüğünü, hafta içi/hafta sonu, izin ayları ve akademik başlangıç aylarında diğer aylara göre anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It is suggested, that in Teaching Hospitals mortality rates are higher at the beginning of academic year (July effect) compared to other months of the year. Difference in mortality rate has been reported according to working hours, weekdays and weekends and off months.Aim of this study was to search for differences in mortality rates of intensive care units or clinics between working hours/night shift hours, weekends and weekdays, off months and the months residents start work. Method:A total of 3581 patients (1838 male, 1743 female, mean age:67±25) who had died consecutavely between April 2009 and February 2014 in Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital were included. Subjects exitus frequency was investigated to find a difference according to working hours/night shift hours, weekends and weekdays, off months and the beginning of academic year. Results: Work hour (08:00-15:59) and night shift (16.00-07.59) exitus rate was 40.9% and 59.1% respectively. Work hour exitus rate was found higher compared to night shift change hours (16.00-23.59 and 00.00-07.59) (40.9% versus 30.7% and 28.4%,p<0.001). There was no significant difference between exitus rates according to weekends and week days (26.2%and 73.8% respectively), off months and other months (24.1% and 73.9%). Exitus rate of the months new residents start work (July-September and December-February) was 48%, other months was 52%. Conclusion: Results of this study has shown that exitus rate was higher in work hours and rate did not change significantly according to working hours/night shift hours, weekends and weekdays, off months and the beginning of academic year.