Gastronomi turizminde destinasyon markalaşmasında yerelliğin yeri ve önemi: Urla örneği
The role and importance of locality in destination branding within gastronomy tourism: The case of Urla
- Tez No: 992872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Destinasyon Markalaşması, Yerellik, Urla, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Destination Branding, Locality, Urla
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Gastronomi turizmi, destinasyonların rekabet gücünü artıran önemli bir turizm türü olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda destinasyonların kendilerini etkili biçimde konumlandırmaları, markalaşma stratejilerinin uygulanmasıyla mümkün olmaktadır. Markalaşma süreci ise benzer destinasyonlardan ayrışmayı sağlayan özgün niteliklerin belirlenmesi ve bu özelliklerin uygun pazarlama stratejileriyle görünür kılınmasını gerektirmektedir. Destinasyona özgü yerel gastronomik unsurlar ise bu anlamda dikkat çekmektedir.“Gastronomi Turizminde Destinasyon Markalaşmasında Yerelliğin Yeri ve Önemi: Urla Örneği”isimli bu çalışmada, gastronomi turizminde destinasyon markalaşmasında yerelliğin yerini ve önemini, ayrıca Urla ilçesindeki yerel gastronomi unsurlarının destinasyon markalaşması sürecinde nasıl bir rol oynadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Urla gastronomisine ilişkin paydaşlardan oluşan 17 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşülmüştür. Görüşmeler sonrası elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, Urla gastronomisinin markalaşmasında etkili olan başlıca faktörler sırasıyla yerel ürünlere ve yerel üreticilere önem veren Urla'daki Michelin Rehberi'ne giren restoranlar, yerel tarımsal bir ürün sayesinde varlığı meydana gelen Urla Bağ Yolu, yerel ürün temalı festivaller, yerel tarımsal ürünler, bölgedeki restoranlar ve paydaşlar arasındaki iş birliği olarak öne çıkmaktadır. Urla gastronomisinin markalaşmasında ilçenin sahip olduğu yerel unsurların etkin bir role sahip olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda gastronomi turizmi kapsamında yerel gastronomik unsurların pazarlanmasının destinasyon markalaşmasını desteklediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy tourism stands out as an important type of tourism that enhances the competitiveness of destinations. In this context, the effective positioning of destinations becomes possible through the implementation of branding strategies. The branding process requires identifying the unique qualities that enable differentiation from similar destinations and making these characteristics visible through appropriate marketing strategies. Local gastronomic elements specific to the destination attract attention in this regard. In this study titled“The Place and Importance of Locality in Destination Branding within Gastronomy Tourism: The Case of Urla”, it was aimed to determine the place and importance of locality in destination branding in gastronomy tourism, as well as how local gastronomy elements in the district of Urla play a role in the destination branding process. Seventeen participants consisting of stakeholders related to Urla gastronomy were interviewed by using the semi-structured interview technique. The data obtained after the interviews were analyzed through the content analysis method. According to the results of the research, the main factors that are effective in the branding of Urla gastronomy are, respectively, the restaurants in Urla included in the Michelin Guide that attach importance to local products and local producers, the Urla Vineyard Route whose existence has emerged thanks to a local agricultural product, local product-themed festivals, local agricultural products, and cooperation among restaurants and stakeholders in the region. It is observed that local elements possessed by the district play an effective role in the branding of Urla gastronomy. In this regard, it can be stated that the marketing of local gastronomic elements within the scope of gastronomy tourism supports destination branding.