Sağlık sektöründe iç kontrol sisteminin etkinliğine yönelik İstanbul ilindeki sağlık grupları üzerinde bir araştırma
A study on the effectiveness of internal control systems in the health sector: A case study of health groups in Istanbul
- Tez No: 992875
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, İç Kontrol, Hastanelerde İç Kontrol, Health, Internal Control, Internal Control in Hospitals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Sağlık insanların yaşamlarını sürdürülebilmesinin anahtarı olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı bireyler, içinde bulunduğu topluluğun gelişmesi için farklı yönden destek sağlar. Ancak, insanların yaşamları boyunca sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilecek hastalıklarla karşılaşabilirler. Hastalıklara yakalanma durumunda insanlar eski sağlıklarını geri kazanmak için çeşitli ve farklı nitelikteki sağlık tesislerine başvururlar. Bu sağlık tesisleri içerisinde hastanelerin özgün ağırlığı bulunmaktadır. Hastaneler bünyesinde tıbbın farklı alanlarında uzmanlaşmış hekimler ile yardımcı sağlık çalışanları aracılığıyla hastalıkların tedavilerinin yapıldığı karmaşık yapıdaki kurumlardır. Hastaneler devletlerin sağlık sistemlerin merkezinde yer almasından dolayı faaliyetlerinde yaşanabilecek aksaklıklar sağlık hizmeti sunumunda ciddi sorunlara yol açabilecektir. Hastanelerin faaliyetlerinde aksaklıkların önceden tespit edilmesinde iç kontrol sistemlerinin uygulamaları belirleyici konumdadır. İç kontrol sistemi, işletmelerin amaçlarına erişilmesi sürecinde karşılaşılacak risklerin yönetilmesi, mali işlemler sonucu oluşturulan finansal raporların güvenilirliğinin arttırılması ile faaliyetlerin yasal mevzuat ve işletme yönetiminin belirlediği ilkelere uyum gösterilmesini sağlar. Sağlık sektörü gerek hizmet kalitesi gerekse insan yaşamına doğrudan etkilemesinden dolayı iç kontrol sisteminin etkinliği gerek hizmetin sunumu gerekse kaynakların yönetilmesinde hayati rol üstlenir. İç kontrol sisteminin etkin olan hastaneler, faaliyetlerinin sürekliliğinin temin altına alınmasının yanında kaynaklarının korunması sayesinde tıbbi alanda yaşanan bilimsel gelişmelerini uygulama imkanına sahip olabilecektir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul ilinde faaliyet gösteren sağlık grupları ve bağlı hastanelerin iç kontrol sistemlerinin etkinliğinin nitel araştırma yöntemi kullanılarak araştırmaktır. Araştırmanın sonucunda hastaneler ile sağlık sektörünün genel olarak iç kontrol sistemlerinin etkinliğinin yükseltilmesi için çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health is considered the key to sustaining human life. Healthy individuals provide support in various ways for the development of the community they live in. However, people may encounter illnesses throughout their lives that can negatively affect their health. When they fall ill, people seek out various types of healthcare facilities to regain their former health. Hospitals have a unique importance among these healthcare facilities. Hospitals are complex institutions where diseases are treated by physicians specialising in different fields of medicine and by auxiliary healthcare workers. As hospitals are at the centre of state healthcare systems, any disruptions in their activities can lead to serious problems in the provision of healthcare services. The implementation of internal control systems plays a decisive role in the early detection of disruptions in hospital activities. The internal control system ensures the management of risks encountered in the process of achieving business objectives, enhances the reliability of financial reports generated as a result of financial transactions, and ensures compliance with legal regulations and principles established by business management. Due to its direct impact on both service quality and human life, the healthcare sector relies on the effectiveness of the internal control system, which plays a vital role in both service delivery and resource management. Hospitals with effective internal control systems will be able to apply scientific developments in the medical field by ensuring the continuity of their activities and protecting their resources. The aim of this study is to investigate the effectiveness of the internal control systems of healthcare groups and affiliated hospitals operating in Istanbul using qualitative research methods. As a result of the research, various recommendations have been developed to improve the effectiveness of internal control systems in hospitals and the healthcare sector in general.