Sustainability performance of banks in BIST sustainability index
BIST sürdürülebilirlik endeksindeki bankaların sürdürülebilirlik performansı
  1. Tez No: 804321
  2. Yazar: GİZEM İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET KASMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi, Sustainability, BIST Sustainability Index, Multi-Criteria Decision-Making Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bir zamanlar esas olarak çevresel bileşenleriyle tanınan sürdürülebilirlik, sosyal ve ekonomik bileşenleri de içeren çok yönlü bir kavrama dönüşmüş ve başta finans sektörü olmak üzere geniş kitlelerde farkındalık yaratmıştır. Finans sektöründe farkındalığı artırmaya yönelik en önemli girişimlerden biri BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nin oluşturulmasıdır. Bu çalışmanın amacı, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan Türk özel ve kamu bankalarının ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve değerlendirmektir. Kriterlerin önem derecesini öznel yargılarda bulunmadan belirlemek için Entropi yöntemi kullanılmıştır. Alternatiflerin performansını değerlendirmek için çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan ARAS yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma için veriler, bankaların 2021 yılında yayınladıkları entegre faaliyet raporlarından elde edilmiştir. Örneklemde yer alan bankalar, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan yedi özel ve kamu bankasından oluşmaktadır. Entegre faaliyet raporlarındaki veri eksikliği nedeniyle Albaraka Türk Katılım Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) araştırma kapsamından çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, toplam banka sıralamasında Şekerbank özel bankalar arasında ilk sırada yer alırken, onu Garanti Bankası ve İş Bankası takip etmiş, Vakıfbank ise kamu bankaları arasında dördüncü sırada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Once recognized mainly for its environmental components, sustainability has evolved into a multifaceted term with social and economic components, raising awareness among huge populations, notably in the financial sector. One of the key undertakings attempted to promote awareness in the financial sector is the creation of the BIST Sustainability Index. The objective of this study is to assess and evaluate the economic, social, and environmental sustainability performance of Turkish private and public banks that participate in the BIST Sustainability Index. The Entropy method was employed to determine the importance degree of the criteria without making subjective judgments. The Additive Ratio Assessment (ARAS) method, one of the multi-criteria decision-making methods, was used to assess the performance of the alternatives. Data for this study were acquired from integrated annual reports released by banks in 2021. The sampling banks are made up of seven private and public banks that participate in the BIST Sustainability Index. Due to a lack of data in their integrated annual reports, Albaraka Türk Participation Bank and Industrial Development Bank of Türkiye (TSKB) were removed from the research. According to the results of the study, in terms of total bank ranking, Şekerbank ranked first among private banks, followed by Garanti Bank and İşbank, while Vakıfbank ranked fourth among public banks.