Kriz yönetiminde içsel ve dışsal perspektiflerin süreç temelli analizi: Nitel bir çalışma
Process-based analysis of internal and external perspectives in crisis management: A qualitative study
- Tez No: 992919
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN GAMZE BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz yönetimi, Örgüt kültürü, Crisis management, Organizational culture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Krizler, örgütlerin yalnızca ani müdahalelerle başa çıkmaya çalıştığı olağanüstü durumlar değil; aynı zamanda liderlik yaklaşımları, yönetişim yapıları, organizasyonel öğrenme süreçleri ve paydaş ilişkilerinin etkileşime girdiği çok boyutlu süreçlerdir. Bu nedenle kriz yönetimine yönelik değerlendirmeler, yalnızca kriz anına odaklanmakla sınırlı kalmamalı; kriz öncesi hazırlık, kriz anındaki müdahale ve kriz sonrası öğrenme aşamalarını içeren bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu çalışma, Bundy ve arkadaşları (2017) tarafından geliştirilen içsel ve dışsal perspektiflere dayalı kriz yönetimi modeli çerçevesinde, kriz süreçlerini çok yönlü bir yapı olarak analiz etmektedir. Kriz, süreç temelli bir fenomen olarak değerlendirilmiş; liderlik algıları, yönetişim kapasitesi, öğrenme mekanizmaları ve paydaş ilişkileri gibi değişkenler dikkate alınmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, kriz deneyimi yaşamış katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA programı aracılığıyla içerik analizine tabi tutulmuş, kodlar, kategoriler ve temalar sistematik biçimde oluşturulmuştur. Bulgular, kriz yönetiminin tek bir karar anı değil; yönetsel kapasitenin önceden inşa edildiği, algı ve yapıların kriz anında yeniden düzenlendiği ve sonrasında öğrenmenin gerçekleştiği entegre bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. İçsel ve dışsal perspektiflerin kriz boyunca sürekli etkileşim içinde olduğu görülmekte; bu durum, krizin hem örgüt içi hem de çevresel dinamiklerle şekillendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Crises are not merely extraordinary situations that organizations attempt to manage through immediate interventions; they also represent complex processes shaped by the interaction of leadership approaches, governance structures, organizational learning mechanisms, and stakeholder relationships. Therefore, evaluations of crisis management should not be limited to the moment of crisis itself but should adopt a holistic perspective encompassing pre-crisis preparedness, in-crisis response, and post-crisis learning phases. This study analyzes crisis processes as a multidimensional structure within the framework of the crisis management model based on internal and external perspectives developed by Bundy et al. (2017). Crisis is treated as a process-oriented phenomenon, considering variables such as leadership perceptions, governance capacity, learning mechanisms, and stakeholder relations. Conducted through a qualitative research design, the study collected data via semi-structured interviews with individuals who had experienced crises. The data were analyzed using content analysis through the MAXQDA software, and codes, categories, and themes were systematically generated. Findings reveal that crisis management is not a singular decision-making moment, but rather an integrated process in which managerial capacity is constructed in advance, perceptual and structural arrangements are adapted during the crisis, and organizational learning occurs afterward. Internal perspectives are shaped by leadership interpretations, governance structures, and organizational learning, while external perspectives are formed through stakeholder interactions, communication strategies, and social evaluation processes. The continuous interaction between these two perspectives throughout the crisis demonstrates that crisis processes are shaped by both internal organizational and external environmental dynamics.