Sistemik Sklerozis hastalarında serum BRD4 (bromodomain) düzeyinin değerlendirilmesi ve hastalık aktivasyonu ile ilişkisinin belirlenmesi
Evaluation of serum BRD4 (bromodomain) levels in patients with systemic sclerosis and their association with disease activity
  1. Tez No: 992988
  2. Yazar: ERHAN KÜPÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÖZGÜRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz (SSc), Bromodomain 4(BRD4), Diffüz kutanöz sistemik skleroz (dcSSc), Limitli kutanöz sistemik skleroz (lcSSc), Biyomarker, Systemic sclerosis (SSc), Bromodomain 4 (BRD4), Diffuse cutaneous systemic sclerosis (dcSSc), Limited cutaneous systemic sclerosis (lcSSc), Biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET KÜPÇÜK, E. (2025). Sistemik Sklerozis Hastalarında Serum BRD4 (Bromodomain) Düzeyinin Değerlendirilmesi ve Hastalık Aktivasyonu ile İlişkisinin Belirlenmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, Türkiye Amaç: Bu çalışma, BRD4'ün sistemik sklerozda potansiyel biyomarker veya tedavi hedefi olarak rolünü ve hastalığın tanı ile yönetimine olası katkılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya ve İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalları'nda Ekim 2024–Eylül 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, 2013 ACR/EULAR sınıflama kriterlerine göre sistemik skleroz (SSc) tanısı almış 45 hasta (20 diffüz, 25 limitli tip) ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların demografik verileri, anamnezleri, fizik muayene bulguları, laboratuvar testleri ve klinik özellikleri kaydedilmiştir. Hasta grubunda ayrıca otoantikor profili, modifiye Rodnan cilt skoru, dijital ülser, telenjiektazi, Raynaud fenomeni, sklerodaktili, kapilleroskopi bulguları, solunum fonksiyon testleri ve DLCO değerleri değerlendirilmiştir. Açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinden serumlar ayrıştırılarak –80 °C'de saklanmış, BRD4 düzeyleri ticari ELISA kiti kullanılarak üretici protokolüne uygun şekilde analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların cinsiyet dağılımı kontrol grubunda %16 erkek, %84 kadın; diffüz SSc grubunda %25 erkek, %75 kadın; limitli SSc grubunda ise %4 erkek, %96 kadın şeklindeydi. Ortalama hastalık süresi diffüz SSc grubunda 8,15 ± 6,75 yıl, limitli SSc grubunda ise 4,88 ± 4,91 yıl bulundu. Klinik parametreler incelendiğinde; diffüz SSc grubunda sklerodaktili (p=0,005), interstisyel akciğer hastalığı (İAH) (p=0,003), FVC düşüklüğü (p=0,001), FEV1 düşüklüğü (p=0,003) ve modifiye Rodnan deri skorunun yüksekliği (p=0,001) limitli SSc grubuna göre anlamlı derecede fazlaydı. Serolojik incelemede anti-Scl-70 antikorları diffüz SSc grubunda anlamlı pozitif (p<0,001), anti-sentromer antikorları ise limitli SSc grubunda anlamlı pozitif bulundu (p<0,001). BRD4 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark vardı (p<0,001). Ortalama BRD4 düzeyi diffüz SSc grubunda 402,9 ± 69,17 ng/L ile en yüksek düzeydeydi. Kontrol grubunda 304,8 ± 63,39 ng/L, limitli SSc grubunda 304,6 ± 64,5 ng/L değerleri elde edildi. Post-hoc analizlerde diffüz SSc grubu ile kontrol (p<0,0001) ve limitli SSc grupları (p<0,0001) arasında anlamlı fark bulundu; kontrol ve limitli gruplar arasında ise anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,9999). Korelasyon analizinde diffüz SSc grubunda BRD4 düzeyleri ile hastalık süresi arasında negatif yönlü anlamlı ilişki saptandı (p=0,032). Aynı grupta BRD4 düzeyleri ile modifiye Rodnan deri skoru arasında pozitif yönde eğilim olmakla birlikte istatistiksel anlamlılık sağlanamadı. Limitli SSc grubunda BRD4 düzeyleri ile hastalık süresi veya deri skoru arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Bulgular, dcSSc grubunda sklerodaktili, İAH, solunum fonksiyon bozukluğu (FEV1, FVC) ve mRSS skorlarının anlamlı şekilde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca dcSSc'de BRD4 düzeyleri belirgin olarak yükselmiş olup, fibrotik süreçlerle ilişkisini desteklemektedir.Çalışmamız BRD4'ün alt tiplerin ayırt edilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. 352,76 ng/L cutoff değerinin, dcSSc hastalarını sağlıklı kontrollerden ayırt etmede %70 sensitivite ve %70 spesifisite sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, BRD4 düzeylerini SSc alt tiplerinde inceleyen literatürdeki ilk çalışma olup, BRD4'ün alt tip ayrımında potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KÜPÇÜK, E. (2025). Evaluation of Serum BRD4 (Bromodomain) Levels In Patients With Systemic Sclerosis and Their Association With Disease Activity. University of Health Sciences Gülhane Faculty of Medicine, Department of Medical Biochemistry, Medicine Thesis, Ankara, Turkey Aim: This study aimed to evaluate the potential role of BRD4 as a biomarker or therapeutic target in systemic sclerosis (SSc) and its possible contributions to the diagnosis and management of the disease. Materials and Methods: This study was conducted at the Departments of Medical Biochemistry and Internal Medicine–Rheumatology, Gülhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between October 2024 and September 2025. A total of 45 patients diagnosed with SSc according to the 2013 ACR/EULAR classification criteria (20 diffuse, 25 limited type) and 30 healthy volunteers as controls were included. Demographic data, medical histories, physical examination findings, laboratory tests, and clinical features were recorded for all participants. In the patient group, autoantibody profiles, modified Rodnan skin scores, digital ulcers, telangiectasias, Raynaud's phenomenon, sclerodactyly, capillaroscopy findings, pulmonary function tests, and DLCO values were additionally evaluated. Venous blood samples were collected after fasting, and sera were separated and stored at –80 °C. BRD4 levels were measured using a commercial ELISA kit according to the manufacturer's protocol. Results: The gender distribution was 16% male and 84% female in the control group; 25% male and 75% female in the diffuse SSc group; and 4% male and 96% female in the limited SSc group. The mean disease duration was 8.15 ± 6.75 years in the diffuse SSc group and 4.88 ± 4.91 years in the limited SSc group. Clinically, sclerodactyly (p=0.005), interstitial lung disease (ILD) (p=0.003), reduced FVC (p=0.001), reduced FEV1 (p=0.003), and higher modified Rodnan skin scores (p=0.001) were significantly more frequent in the diffuse SSc group compared to the limited SSc group. Serologically, anti-Scl-70 antibodies were significantly positive in the diffuse SSc group (p<0.001), whereas anti-centromere antibodies were significantly positive in the limited SSc group (p<0.001). Regarding BRD4 levels, a significant difference was observed among groups (p<0.001). The mean BRD4 level was highest in the diffuse SSc group at 402.9 ± 69.17 ng/L. Control and limited SSc groups had mean values of 304.8 ± 63.39 ng/L and 304.6 ± 64.5 ng/L, respectively. Post-hoc analyses showed a significant difference between the diffuse SSc group and both the control (p<0.0001) and limited SSc groups (p<0.0001); no significant difference was found between control and limited groups (p>0.9999). Correlation analysis revealed a significant negative correlation between BRD4 levels and disease duration in the diffuse SSc group (p=0.032). Although BRD4 levels tended to positively correlate with modified Rodnan skin scores in the same group, this did not reach statistical significance. In the limited SSc group, no significant relationship was observed between BRD4 levels and disease duration or skin score Conclusion: The findings indicate that patients with diffuse SSc exhibit significantly higher frequencies of sclerodactyly, ILD, impaired pulmonary function (FEV1, FVC), and mRSS scores. Moreover, BRD4 levels were markedly elevated in diffuse SSc, supporting its association with fibrotic processes. Our study demonstrates that BRD4 may serve as a potential biomarker for distinguishing SSc subtypes. A cut-off value of 352.76 ng/L was found to differentiate patients with dcSSc from healthy controls with 70% sensitivity and 70% specificity.This study is the first in the literature to examine BRD4 levels across SSc subtypes, suggesting that BRD4 may serve as a potential biomarker for subtype differentiation.