Justified and enforced: Explaining the legitimization and execution of mass deportation of undocumented migrants
Gerekçelendirilmiş ve yürürlüğe konmuş: Belgesiz göçmenlerin kitlesel sınır dışı edilmesinin meşrulaştırılması ve icrası üzerine bir inceleme
- Tez No: 992997
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hakların korunması, Mülteci hakları, Uluslararası göç, İnsan hakları, Protection of rights, Refugee rights, International migration, Human rights
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda, 2000 ile 2025 yılları arasında, dünya genelinde tahminen 8–9 milyon kişi toplu halde sınır dışı edilmiştir. Kitlesel sınır dışı etme, uluslararası ilişkilerde önemli ve tekrar eden bir sorun olmaya devam etmektedir. Son beş yılda, 2020 ile 2025 arasında sınır dışı edilen kişi sayısı, 21. yüzyılın ilk 20 yılında, 2000 ile 2020 arasında sınır dışı edilenlerden daha fazladır. Bu tez, devletlerin kitlesel sınır dışı etmeyi nasıl gerekçelendirdiğini, meşrulaştırdığını ve uyguladığını incelemekte ve bu eylemlerin göçmen haklarının mevcut durumu hakkında ne ortaya koyduğunu araştırmaktadır. Sınır dışı etmeyi diğer uzaklaştırma biçimlerinden ayırarak, bu çalışma gerekli kavramsal netliği sağlamaktadır. Kitlesel sınır dışı etmeyi gerekçelendirmek için devletlerin giderek artan biçimde güvenlikleştirme söylemini, çoğu zaman bir“beşinci kol”anlatısıyla birlikte kullandığını savunuyorum. Tüm devletler kitlesel sınır dışı etmeye başvurmadığından, bu vakaların meşrulaştırılması ve uygulanmasını iç, bölgesel ve uluslararası düzeylerde incelemek üzere yeni bir üç düzeyli analitik çerçeve geliştirdim; her düzey iki unsurdan oluşmaktadır: yasalar ve aktörler. Bu çerçeve, kitlesel sınır dışı etme için gerekçelerin mevcut olduğu, ancak sonuçların farklılaştığı iki eşleştirilmiş karşılaştırmalı vaka çalışmasına uygulanmaktadır. Ayrıca, kitlesel sınır dışı etmenin göçmen hakları üzerindeki etkisi, uluslararası hukuk ve sözleşmelerin titiz bir analizi yoluyla değerlendirilmektedir. Bu tez, kavramsal netlik ve yeni bir analitik çerçeve sunarak literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. 2025 itibarıyla en güncel iki vakayı analiz ederek, çalışma devletlerin göçmenlerin kitlesel sınır dışı edilmesini nasıl gerekçelendirdiğini, meşrulaştırdığını ve uyguladığını açıklığa kavuşturmaya yardımcı olmakta ve sistemik eksikliklerin giderilmesini ve özellikle belgesiz göçmenlerin haklarının korunmasını amaçlayan politika önerileriyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, between 2000 and 2025, an estimated 8–9 million people were deported en masse globally. Mass deportation remains a major recurring issue in international relations. The number of deportees in the last five years, from 2020 to 2025, is more than in the first 20 years of the 21st century, from 2000 to 2020. This thesis examines how states justify, legitimize, and execute mass deportation, and investigates what these actions reveal about the current state of migrants' rights. By distinguishing deportation from other forms of removal, this study provides necessary conceptual clarity. I argue that to justify mass deportation, states increasingly employ securitization rhetoric, often coupled with a 'fifth column' narrative. Because not all states resort to mass deportation, I have developed a new three-level analytical framework to examine the legitimization and execution of these cases at domestic, regional, and international levels; each level has two elements: laws and actors. This framework is applied to two paired-comparison case studies where justifications for mass deportation were present, yet the outcomes differed. Furthermore, the impact of mass deportation on migrants' rights is evaluated through a rigorous analysis of international laws and conventions. This thesis fills a significant gap in the literature by providing conceptual clarity and a new analytical framework. By analyzing two of the most recent cases as of 2025, the study helps clarify how states justify, legitimize, and execute the mass deportation of migrants and concludes with policy recommendations aimed at addressing systemic shortcomings and protecting the rights of migrants, particularly undocumented migrants.