BIST girişim sermayesi ve yatırım ortaklarının TOPSIS, VIKOR ve PROMETHEE analiz yöntemleri ile finansal performans analizlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of financial performance of BIST venture capital investment trusts using TOPSIS, VIKOR, and PROMETHEE analysis methods
- Tez No: 993119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Finansal analiz, Finansal araçlar, Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, Economy, Financial analysis, Financial instruments, Venture capital investment trust
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları (GSYO), girişim sermayesi yatırımları yaparak ve portföylerini büyüterek kazanç elde etmeyi amaçlayan finansal kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, genellikle yeni kurulan veya yüksek büyüme potansiyeline sahip, teknoloji odaklı ya da inovatif şirketlere yatırım yaparlar. GSYO'lar, girişim sermayesi ekosistemine önemli katkılar sağlayarak yenilikçi fikirlere ve girişimcilere fon temin ederler, ekonomik büyümeyi teşvik ederler ve yeni işletmelerin başarılı olmalarına yardımcı olurlar. Bu bağlamda, bu şirketlerin finansal performanslarının analiz edilmesi, hem yatırımcılar hem de karar alıcılar açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye'de Borsa İstanbul'a (BIST) kayıtlı altı girişim sermayesi yatırım ortaklığının finansal performansları TOPSIS, VIKOR ve PROMETHEE gibi çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler, 2019-2023 yıllarını kapsayan beş yıllık dönem için yapılmış ve bu süre zarfındaki on finansal rasyonun ortalamaları üzerinden değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Kullanılan kriterler, şirketlerin likidite, mali yapı ve finansal verimliliklerini temsil etmektedir. Çalışmada kullanılan veriler, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), Fintables ve Investing gibi güvenilir veri kaynaklarından temin edilmiştir. Çalışmanın bulguları, yatırımcıların ve karar alıcıların daha bilinçli kararlar alabilmesi için kapsamlı bir rehber sunmaktadır. Ayrıca, TOPSIS, VIKOR ve PROMETHEE yöntemlerinin finansal performans analizindeki etkinliğini göstermesi bakımından literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Venture capital investment trusts (VCITs) are financial institutions that aim to generate profit by making venture capital investments and growing their portfolios. These organizations typically invest in newly established or high-growth-potential companies that are technology-oriented or innovative. VCITs make significant contributions to the venture capital ecosystem by providing funding to innovative ideas and entrepreneurs, promoting economic growth, and helping new businesses succeed. Therefore, analyzing the financial performance of these companies is crucial for both investors and decision-makers. This study analyzes the financial performance of six venture capital investment trusts listed on Borsa Istanbul (BIST) using multi-criteria decision-making (MCDM) methods such as TOPSIS, VIKOR, and PROMETHEE. The analysis covers a five-year period between 2019 and 2023, using the averages of ten financial ratios to evaluate performance. The criteria represent the liquidity, financial structure, and financial efficiency of the companies. The data used in this study were obtained from reliable sources such as the Public Disclosure Platform (KAP), Fintables, and Investing. The rankings obtained from these methods were compared, providing a comprehensive evaluation of the financial performance of VCITs. This study provides a detailed guide for investors and decision-makers, enabling them to make more informed decisions. Additionally, it makes a significant contribution to the literature by demonstrating the effectiveness of TOPSIS, VIKOR, and PROMETHEE methods in financial performance analysis.