Kaygılı ve kaçıngan bağlanma stillerin obsesif yapılanma ve kaygı düzeyi üzerindeki etkisi
The effect of anxious and avoidnt attachment styles on obsessive structuring and anxiety level
- Tez No: 993183
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma kaygısı, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Attachment anxiety, Attachment anxiety and avoidance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Erken çocukluk döneminde bakım verenle kurulan dinamik ilişki sonucu şekillenen bağlanma örüntüleri, bireyin yetişkinlik yaşamındaki duygusal regülasyon ve kişilik organizasyonunda kritik bir rol oynamaktadır. Bowlby'nin temellerini attığı ve Ainsworth'ün geliştirdiği bağlanma kuramı, bireyin kendisini ve dış dünyayı nasıl anlamlandırdığını açıklayan temel bir çerçeve sunmaktadır. Literatürde güvenli bağlanmanın aksine, kaygılı ve kaçıngan olarak tanımlanan güvensiz bağlanma stillerinin, bireyi psikolojik bozukluklara karşı daha kırılgan hale getirdiği kabul edilmektedir. Bu bağlamda, reddedilme hassasiyeti ve terk edilme korkusuyla karakterize olan kaygılı bağlanma ile duygusal yakınlıktan kaçınma ve mesafeli duruşla tanımlanan kaçıngan bağlanmanın, bireyin genel kaygı düzeyi üzerinde yordayıcı bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu bağlanma güvensizliklerinin, belirsizliğe tahammülsüzlük ve kontrol ihtiyacı üzerinden obsesif yapılanma ve tekrarlayıcı düşünce kalıplarının kökeninde önemli bir işlevi olduğu değerlendirilmektedir. Bu yazıda; kaygılı ve kaçıngan bağlanma stilleri odağında, bu örüntülerin bireyin kaygı düzeyi ve obsesif belirtileri üzerindeki etkisi kuramsal bir çerçevede ele alınacaktır. Çalışma kapsamında ilgili kavramlar açıklanarak, literatürdeki araştırmalar ışığında konuyla ilgili genel bir değerlendirme sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The quality of the initial bond formed with the caregiver during early childhood plays a critical role in an individual's emotional regulation and personality organization throughout their lifespan. Attachment theory, founded by Bowlby and further developed by Ainsworth, provides a fundamental framework for understanding how individuals interpret themselves and the external world. In the literature, it is widely accepted that insecure attachment styles—defined as anxious and avoidant—render individuals more vulnerable to psychological disorders, unlike secure attachment. In this context, anxious attachment, characterized by rejection sensitivity and fear of abandonment, and avoidant attachment, defined by emotional distancing and avoidance of intimacy, have a predictive impact on an individual's general anxiety level. Furthermore, these attachment insecurities are considered to function significantly in the roots of obsessive structuring and repetitive thought patterns through the need for control and intolerance of uncertainty. This paper evaluates the effects of anxious and avoidant attachment styles on anxiety levels and obsessive symptoms within a theoretical framework. Within the scope of the study, relevant concepts will be explained, and a general evaluation regarding the subject will be presented in light of research in the literature.