Kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitiminin yetişkin kadınların psikolojik dayanıklılık düzeyine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of acceptance and commitment therapy–based group psychoeducation on psychological resilience levels of adult women
  1. Tez No: 993184
  2. Yazar: HAMİDE SUEDA GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul ve Kararlılık Terapisi, psikolojik dayanıklılık, psikolojik esneklik, grup psikoeğitimi, yetişkin kadınlar, Acceptance and Commitment Therapy, psychological resilience, psychological flexibility, group psychoeducation, adult women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) temelli grup psikoeğitiminin yetişkin kadınların psikolojik dayanıklılık düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubu, 20–50 yaş aralığında bulunan gönüllü yetişkin kadınlardan oluşmakta olup, katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna sekiz oturumdan oluşan ACT temelli grup psikoeğitimi uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyo-demografik Bilgi Formu ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde R istatistik programı (V4.1.1) kullanılmış; normal dağılıma uygunluk Shapiro–Wilk testi ile incelenmiş; analizlerde Mann–Whitney U testi, Bağımsız Örnekler t Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Eşli İki Örnek t Testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, deney grubunda psikolojik dayanıklılık toplam puanlarının ön test–son test ölçümleri arasında anlamlı düzeyde arttığını, kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim olmadığını göstermiştir. Ayrıca deney grubunda gelecek algısı ve sosyal kaynaklar alt boyutlarında anlamlı artışlar saptanmıştır. Buna karşılık yapısal stil, sosyal yeterlilik ve aile uyumu alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Elde edilen sonuçlar, ACT temelli grup psikoeğitiminin yetişkin kadınların psikolojik dayanıklılık düzeylerini artırmada etkili bir müdahale modeli olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları, kabul ve kararlılık terapisi yaklaşımının psikolojik dayanıklılık ve psikolojik esneklik alan yazınına katkı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the effect of an Acceptance and Commitment Therapy (ACT)-based group psychoeducation program on the psychological resilience levels of adult women. The study was conducted using an experimental research design. The sample consisted of volunteer adult women aged between 20 and 50 years, who were assigned to either an experimental or a control group. While the experimental group participated in an eight-session ACT-based group psychoeducation program, no intervention was applied to the control group. Data were collected using a Sociodemographic Information Form and the Psychological Resilience Scale. Statistical analyses were performed using the R statistical software (V4.1.1). Normality was tested with the Shapiro–Wilk test, and Mann–Whitney U test, Independent Samples t-test, Wilcoxon Signed-Rank Test, and Paired Samples t-test were used for data analysis. The findings revealed that psychological resilience total scores of the experimental group significantly increased from pre-test to post-test, whereas no significant change was observed in the control group. Significant improvements were also found in the future perception and social resources sub-dimensions within the experimental group. However, no statistically significant changes were observed in the structural style, social competence, or family cohesion sub-dimensions. The results indicate that ACT-based group psychoeducation is an effective intervention model for enhancing psychological resilience among adult women. The study contributes to the literature by supporting the effectiveness of acceptance and commitment therapy in promoting psychological resilience and psychological flexibility.