Interaction between TCF7L2 SNPS (RS12255372 & RS7903146) and lifestyle factors on type 2 diabetes- related traits in Minangkabau Indonesian women
Minangkabau Endonezya kadınlarında tip 2 diyabetle ilişkili metabolik özelliklerde TCF7L2 genine ait RS12255372 ve RS7903146 tek nükleotid polimorfizmleri ile yaşam tarzı faktörleri arasındaki etkileşim
  1. Tez No: 993221
  2. Yazar: ARİFE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VIMAL KARANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tek nükleotid polimorfizmi, Single nucleotide polymorphism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Readıng
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı
Özet
Giriş: Son dönem çalışmalar, Transkripsiyon Faktörü 7 Benzeri 2 (TCF7L2) genine ait varyantların tip 2 diyabet (T2D) ile ilişkili metabolik özellikler üzerinde önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koymuştur. Beslenme alışkanlıkları ve günlük fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı faktörlerinin, bu genetik ilişkiler üzerinde etkili olduğu ve etnik gruplar arasında farklılıklar gösterebildiği bildirilmiştir. Ancak, Endonezya'daki Minangkabau kökenli kadınlar üzerinde bu kapsamda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, bu çalışma TCF7L2 genine ait rs12255372 ve rs7903146 tek nükleotid polimorfizmlerinin (SNP'ler) T2D ile ilişkili özelliklerle olan ilişkisini ve bu ilişkinin diyet faktörleri ile fiziksel aktivite düzeyine göre değişip değişmediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntemler: Bu çalışma, Minangkabau Endonezya Beslenme ve Genetik Çalışması (MINANG Çalışması) kapsamında yürütülmüştür. Kırsal ve kentsel bölgelerden, 24–61 yaş aralığında 117 sağlıklı Minangkabau kadını çalışmaya dahil edilmiştir. Antropometrik ve biyokimyasal veriler standart protokoller kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların besin alımı, doğrulanmış bir görüşmeci tarafından uygulanan yarı nicel bir besin sıklığı anketi (SQ-FFQ) ile değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi ise Küresel Fiziksel Aktivite Anketi (GPAQ) kullanılarak belirlenmiştir. Genotipler ile metabolik özellikler arasındaki ilişkiler ile gen-çevre etkileşimleri, karıştırıcı değişkenler için ayarlama yapılarak tek değişkenli lineer ve ikili lojistik regresyon analizleriyle test edilmiştir. Bulgular: TCF7L2 genine ait rs12255372 ve rs7903146 SNP'leri ile merkezi obezite arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla P = 0.034 ve P = 0.018). Rs12255372 SNP'si için olasılık oranı (OR) 5.206 (95% GA: 1.131–23.959), rs7903146 için ise 7.774 (95% GA: 1.428–42.319) olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, rs12255372 SNP'si ile düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL-C) arasında marjinal düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (P = 0.059). Her iki SNP (rs12255372 ve rs7903146) ile fiziksel aktivite düzeyi arasındaki etkileşimlerin, açlık glukoz düzeyi üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir (sırasıyla P = 0.039 ve P = 0.024). Sonuç: Bu çalışma, Endonezya'daki Minangkabau kadınlarında TCF7L2 gen varyantları ile T2D ile ilişkili özellikler arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin yaşam tarzı faktörleriyle olan etkileşimini inceleyen ilk çalışmadır. Bulgular, TCF7L2 SNP'leri ile açlık glukoz düzeyi arasındaki ilişkinin fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, genetik risklerin yaşam tarzı faktörleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmekte olup, daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Recent studies have demonstrated a significant association between transcription factor 7-like 2 (TCF7L2) gene variants and type 2 diabetes (T2D)-related traits. Lifestyle factors such as dietary habits and physical activity have been shown to influence these associations across various ethnic groups. However, no prior study has investigated these relationships among Minangkabau women in Indonesia. Therefore, the present study aimed to examine the association between two single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the TCF7L2 gene (rs12255372 and rs7903146) and T2D-related traits, and to assess whether dietary factors and physical activity levels modify these associations. Methods: A total of 117 healthy Minangkabau women aged 24–61 years were recruited from both rural and urban regions as part of the Minangkabau Indonesian Nutrition and Genetics (MINANG) Study. Anthropometric and biochemical measurements were collected using standard procedures. A validated semi-quantitative food frequency questionnaire (SQ-FFQ) was administered by trained interviewers to assess dietary intake. Physical activity data were obtained using the Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ). Interaction and correlation analyses were conducted using univariate linear and binary logistic regression models under a dominant genetic model, with adjustments for potential confounders. Results: Significant associations were found between TCF7L2 SNPs (rs12255372 and rs7903146) and central obesity (P = 0.034 and P = 0.018, respectively). The odds ratio (OR) for rs12255372 was 5.206 (95% CI: 1.131–23.959), and for rs7903146 it was 7.774 (95% CI: 1.428–42.319). A marginal association was observed between rs12255372 and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) (P = 0.059). Significant interactions were detected between both SNPs (rs12255372 and rs7903146) and physical activity levels in relation to fasting glucose concentrations (P = 0.039 and P = 0.024, respectively). Conclusions: This is the first study to demonstrate significant gene-diet and gene–physical activity interactions in relation to T2D-related traits among Indonesian Minangkabau women. Our findings suggest that the relationship between TCF7L2 SNPs and fasting glucose may be influenced by physical inactivity. Further research is warranted to better understand these interactions and their implications for disease prevention.