Pazar puroluk tütününde farklı eksplant kaynakları kullanılarak in vitro çoğaltım olanaklarının araştırılması
Investigation of in vitro propagation capabilities of Pazar cigar tobacco using different explant sources
- Tez No: 993267
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aromatik bitkiler, Bitki ıslahı, Tarla bitkileri, Aromatic plants, Plant breeding, Field crops
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rize ili Pazar ilçesinde geleneksel olarak yetiştirilen ve yok olma tehlikesi altında bulunan Pazar puroluk tütününde (Nicotiana tabacum L.) farklı eksplant kaynakları kullanılarak in vitro çoğaltım olanaklarını araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, yerel üreticilerden temin edilen tohumlardan elde edilen kotiledon, sap ve kök olmak üzere üç eksplant tipi kullanılmıştır. Denemeler, Murashige ve Skoog (MS) bazal besi ortamında, biri kontrol olmak üzere farklı BAP ve NAA konsantrasyonları içeren beş ortamda gerçekleştirilmiştir. Eksplantlar aseptik koşullarda kültüre alınmış ve rejenerasyon yanıtları doğrudan kallus, doğrudan sürgün ve kallustan gelişen sürgün oluşumu üzerinden değerlendirilmiştir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bulgular, rejenerasyon başarısının eksplant tipi ve hormon kombinasyonlarına bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. Hormonsuz MS0 ortamında sap ve kök eksplantlarında kallus oluşmaksızın doğrudan sürgün rejenerasyonu gerçekleşirken, kotiledon eksplantlarında yalnızca kallus oluşumu gözlenmiştir. BAP ve NAA içeren ortamlarda kotiledon eksplantlarının yüksek kallus indüksiyon potansiyeline sahip olduğu ve bazı kombinasyonlarda kallustan sürgün rejenerasyonunun gerçekleştiği belirlenmiştir. Sap ve kök eksplantları ise özellikle sitokinin ağırlıklı ortamlarda doğrudan sürgün rejenerasyonu açısından daha başarılı bulunmuştur. Sonuç olarak, Pazar puroluk tütününde in vitro rejenerasyonun eksplant tipi ile hormon dengesinin etkileşimine bağlı olduğu ve tek bir optimum besi ortamı ile sınırlandırılamayacağı ortaya konmuştur. Bu çalışma, söz konusu yerel genetik kaynakta gerçekleştirilen ilk in vitro çoğaltım araştırması olması bakımından özgünlük taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the in vitro propagation possibilities of Pazar puroluk tobacco (Nicotiana tabacum L.), which is traditionally cultivated in the Pazar district of Rize Province and is under threat of extinction, using different explant sources. In the study, three explant types, cotyledon, stem, and root, obtained from seeds supplied by local producers were used. The experiments were carried out on Murashige and Skoog (MS) basal medium supplemented with five media containing different concentrations of BAP and NAA, including one control. Explants were cultured under aseptic conditions, and regeneration responses were evaluated based on direct callus formation, direct shoot formation, and shoot formation from callus. The experiment was established according to a completely randomized design with three replications. The results showed that regeneration success varied depending on explant type and hormone combinations. While direct shoot regeneration without callus formation occurred in stem and root explants on the hormone-free MS0 medium, only callus formation was observed in cotyledon explants. In media containing BAP and NAA, cotyledon explants exhibited a high callus induction potential, and shoot regeneration from callus was observed in some combinations. Stem and root explants were found to be more successful in terms of direct shoot regeneration, particularly in cytokinin-dominant media. In conclusion, in vitro regeneration in Pazar puroluk tobacco was found to depend on the interaction between explant type and hormone balance and could not be limited to a single optimal culture medium. This study is original in that it is the first in vitro propagation research conducted on this local genetic resource.