Nonsendromik retinal distrofilerin mutasyon spektrumunun yeni nesil dizileme yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the mutation spectrum of nonsyndromic retinal dystrophies using next-generation sequencing
- Tez No: 993294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE SAAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kalıtsal retinal distrofiler, klinik ekzom dizileme, pediatrik kohort, genotip-fenotip korelasyonu, retrospektif inceleme, Hereditary retinal dystrophy, Clinical exome sequencing, Pediatric cohort, Genotype-phenotype correlation, Retrospective studies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Non-sendromik kalıtsal retinal hastalıklar, geri dönüşümsüz fotoreseptör hasarı ile seyreden ve belirgin klinik ile genetik heterojenite gösteren bir hastalık grubudur. Bu çalışmanın amacı, 445 hastadan oluşan non-sendromik kalıtsal retinal hastalık kohortunda klinik ekzom dizilemenin moleküler tanısal katkısını değerlendirmek ve Türk toplumunda non-sendromik kalıtsal retinal hastalıklara ait pediatrik kohort verilerini sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Non-sendromik kalıtsal retinal hastalık tanısı bulunan toplam 445 hasta retrospektif olarak analiz edilmiştir. On sekiz yaş ve altındaki 154 hasta pediatrik hasta grubu olarak değerlendirilmiştir. Olgulara klinik ekzom dizileme uygulanmıştır. Varyantlar Amerikan Tıbbi Genetik ve Genomik Koleji kriterlerine göre sınıflandırılmış ve klinik fenotipler ile ilişkilendirilmiştir. Pediatrik ve erişkin hasta gruplarında moleküler tanı oranları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tüm kohortta moleküler tanı oranı %60 olarak saptanmıştır. Tüm hastalar arasında en sık gözlenen klinik fenotip retinitis pigmentosa olmuştur. Pediatrik hasta grubunda moleküler tanı oranı %63 olarak hesaplanmış ve bu grupta en sık görülen klinik fenotipin Leber konjenital amorozisi olduğu belirlenmiştir. ABCA4 geni, hem tüm kohortta hem de pediatrik hasta grubunda moleküler tanı alan olgular arasında en sık saptanan gen olmuştur. Tanı alan hastaların yaş ortalamasının, tanı alamayan hastalara kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, klinik ekzom dizilemenin non-sendromik kalıtsal retinal hastalıkların tanısında yüksek tanısal katkı sağladığını göstermektedir. Pediatrik hasta grubunda elde edilen yüksek tanı oranları, erken moleküler tanının klinik yönetim açısından önemini ortaya koymaktadır. İleri yaş gruplarında tanı oranlarının azalması ise, retinal hastalık etiyolojisinde multifaktöriyel mekanizmaların daha belirgin rol oynayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-syndromic inherited retinal diseases constitute a group of disorders characterized by irreversible photoreceptor degeneration and marked clinical and genetic heterogeneity. The aim of this study was to evaluate the contribution of clinical exome sequencing to molecular diagnosis in a cohort of 445 patients with non-syndromic inherited retinal diseases and to present pediatric cohort data from the Turkish population. Materials and Methods: A total of 445 patients diagnosed with non-syndromic inherited retinal diseases were retrospectively analyzed. Patients aged eighteen years and younger (n = 154) were classified as the pediatric cohort. Clinical exome sequencing was performed in all cases. Detected variants were classified according to the American College of Medical Genetics and Genomics criteria and correlated with clinical phenotypes. Molecular diagnostic yields were compared between pediatric and adult patient groups. Results: The overall molecular diagnostic yield in the entire cohort was 60%. Retinitis pigmentosa was the most frequently observed clinical phenotype across all patients. In the pediatric cohort, the molecular diagnostic yield was calculated as 63%, and Leber congenital amaurosis was identified as the most common clinical phenotype. The ABCA4 gene was the most frequently identified gene among molecularly diagnosed cases in both the entire cohort and the pediatric patient group. The mean age of patients with a molecular diagnosis was significantly lower compared to patients without a molecular diagnosis. Conclusion: This study demonstrates that clinical exome sequencing provides a high diagnostic yield in the molecular diagnosis of non-syndromic inherited retinal diseases. The higher diagnostic rates observed in the pediatric cohort highlight the importance of early molecular diagnosis for clinical management. The decline in diagnostic yield with increasing age suggests that multifactorial mechanisms may play a more prominent role in the etiology of retinal diseases in older individuals.