Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) bitki ekstraktları kullanılarak kitosan nanopartiküllerinin (K-NP) biyosentezi ve nanopartiküllerin pankreas kanseri hücreleri üzerine sitotoksik etkisi
Biosynthesis of chitosan nanoparticles (K-NP) using licorice (Glycyrrhiza glabra) plant extracts and the cytotoxic effect of the nanoparticles on pancreatic cancer cells
  1. Tez No: 993325
  2. Yazar: RABİYE SEMA UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Nanopartiküller, Pankreas kanseri hücre hattı, Anticancer, Nanoparticles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Nanoteknoloji alanında yaygın olarak kullanılan kitosan nanopartikülleri (K-NP), geniş yüzey alanı, biyouyumluluk ve fonksiyonel özellikleri sayesinde biyomedikal uygulamalarda önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) köklerinden su, metanol ve etil asetat kullanılarak ekstraktlar elde edilmiş; elde edilen ekstraktlar kitosan nanopartiküllerinin (K-NP) biyosentezinde indirgeme ve kaplama ajanı olarak kullanılmıştır. Sentezlenen K-NP'ler UV-Vis, FT-IR, SEM, SEM-EDX, DLS, Zeta potansiyeli ve XRD analizleriyle karakterize edilmiştir. UV-Vis sonuçları tüm çözücülerde 200–300 nm aralığında K-NP'lere özgü geniş bir soğurma bandı olduğunu göstermiş; FT-IR verileri fenolik bileşiklerin indirgeme ve kaplama ajanı olarak görev yaptığını ve çözücüye bağlı yüzey farklılıkları oluştuğunu ortaya koymuştur. SEM ve SEM-EDX analizleri küresel morfolojinin korunduğunu, elementel bileşimin ise temel olarak C ve O'dan oluştuğunu doğrulamıştır. DLS verileri hidrodinamik boyutların çözücülere göre değiştiğini, Zeta potansiyeli ise özellikle metanol ortamında sentezlenen K-NP'lerin daha yüksek stabilite gösterdiğini desteklemiştir. XRD analizleri ise nanopartiküllerin yarı kristalin kitosan yapısını koruduğunu doğrulamıştır. Glycyrrhiza glabra ekstraktı kullanılarak sentezlenen K-NP'lere uygulanan MTT testi, PANC-1 pankreas kanseri hücrelerinde doz bağımlı sitotoksik etki ortaya koymuştur. Panc-1 hücreleri için IC₅₀ değeri 4,401 µg/mL (r² = 0,915) olarak hesaplanmıştır. Meyan kökü ekstraktındaki biyoaktif bileşiklerin nanopartikül yüzeyine bağlanmasıyla sitotoksik etkinin arttığı değerlendirilmektedir. Bulgular, Glycyrrhiza glabra ekstraktının K-NP biyosentezi için etkin bir biyoredüktan olduğunu ve sentezlenen K-NP'lerin pankreas kanseri hücreleri üzerinde antikanser potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chitosan nanoparticles (Cs-NPs), widely used in the field of nanotechnology, possess significant potential in biomedical applications owing to their large surface area, biocompatibility, and functional properties. In this study, licorice root (Glycyrrhiza glabra) extracts prepared using water, methanol, and ethyl acetate were employed for the biosynthesis of chitosan nanoparticles (Cs-NPs). The synthesized Cs-NPs were characterized by UV-Vis, FT-IR, SEM, SEM-EDX, DLS, Zeta potential, and XRD analyses. UV-Vis spectroscopy confirmed the presence of a broad absorption band characteristic of Cs-NPs within the 200–300 nm range across all solvents. FT-IR results demonstrated that phenolic constituents in the extract served as effective reducing and capping agents, while solvent type influenced the chemical interactions occurring on the nanoparticle surface. SEM and SEM-EDX analyses verified the preservation of spherical morphology and the predominance of carbon and oxygen in the elemental composition. DLS measurements revealed solvent-dependent variations in hydrodynamic particle size, and zeta potential data indicated that Cs-NPs synthesized in methanol exhibited the highest colloidal stability. XRD analysis confirmed that the semi-crystalline structure of chitosan was retained following biosynthesis. MTT assay applied to Cs-NPs synthesized using Glycyrrhiza glabra extract revealed a dose-dependent cytotoxic effect in PANC-1 pancreatic cancer cells. The IC₅₀ value for Panc-1 cells was calculated as 4,401 µg/mL (r² = 0.915). It is assessed that the cytotoxic effect is enhanced by the binding of bioactive compounds from licorice root extract to the nanoparticle surface. These findings demonstrate that Glycyrrhiza glabra extract is an effective bioreductant for Cs-NP biosynthesis and that the synthesized Cs-NPs possess anticancer potential in pancreatic cancer cells.