21.yüzyıl Suriye romanında göç olgusu
The phenomenon of migration in 21st-century Syrian novels
- Tez No: 993326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FARUK ÇİFÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, Edebi eserler, Edebi inceleme, Edebiyat, Romans, Literary works, Literary analysis, Literature, Romance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
“daha sonra d2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş ve toplumsal çatışmalar, göç hareketlerini beraberinde getirmiştir. Bu göçler, tarihin hemen her döneminde olduğu gibi edebî eserler üzerinde de belirgin etkiler bırakmıştır. Bu çalışmada, 2011–2020 yılları arasında Suriye'de yaşanan toplumsal göçü konu edinen romanları ele almış; yaşanan göçün, gerçekle kurgu arasında edebiyattaki yansımaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Göç temalı romanlar betimsel çözümleme ve içerik analizi yöntemiyle irdelenmiş; romanlara yansıyan göç, farklı zaviyelerden değerlendirilmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Asıl konu olan Suriye romanında göç olgusunun kavranması maksadıyla birinci bölümde evvela, M.Ö. 3000 yıldan günümüze uzanan süreçte bölgede yaşanan siyasal gelişmeler incelenerek göçe zemin hazırlayan etkenler tespit edilmeye çalışılmış, ardından son bölümdeki analizler temel teşkil etmek üzere sosyolojik anlamda göç kavramı, türleri, nedenleri ve sonuçları ele alınmıştır. İkinci bölümde, çalışma zemini romanlar olduğu için, edebî bir tür olarak romanın kavramsal çerçevesi, tarihsel gelişimi ve temel unsurları tanıtılmaya çalışılmış; Suriye edebiyatında roman türünün gelişimi ve 21. yüzyılda göç temasını işleyen Suriyeli yazarlar üzerinde durulmuştur. Zira edebî ürünlerin yazarlarının hayatından izler taşıdığı malumdur. Üçüncü bölümde ise bahsi geçen romanlar yapı ve tema bakımından çözümlenmiş; modern Suriye romanında göçün yansımaları incelenmiştir. Sonuç itibariyle yakın dönem Suriye romanında ele alınan göçün, gerçek hayatla büyük oranda örtüştüğü ve yazarların hayatlarından kesitleri ihtiva ettiği görülmüştür. Zira Suriye'de yaşanan göçlerin sebebi, kadim Suriye tarihinde olduğu üzere bu topraklara hakim olmak için yapılan savaşlardır. Göçmenlerin temel motivasyonu hayatta kalmak olduğu için, göçler genellikle hazırlıksız ve tabiri yerindeyse bir meçhule yapılmıştır. Dolayısıyla göçmenler evlerinden çıktıkları andan itibaren kendilerini bir var olma mücadelesinin içinde bulmuş; hedeflerine ulaştıklarında ise psikolojik rahatsızlıklar, ekonomik sorunlar, güvenlik endişeleri ve aile içi trajediler gibi olumsuzluklarla mücadele etmeye devam etmişlerdir. Çalışmada tüm bunlar detaylı bir şekilde ve sebep-sonuç ilişkisi kurularak aktarılmıştır. oldurulacaktır”
Özet (Çeviri)
The civil war and social conflicts that began in Syria in 2011 caused large migrations. This study examines novels focusing on social migration in Syria between 2011 and 2020 and aims to identify how these migrations are reflected in literature, between reality and fiction. Migration-themed novels were examined using descriptive and content analysis methods, and the representations of migration in the novels were evaluated from different perspectives. The study consists of three main sections. In the first section, to understand the phenomenon of migration in Syrian novels, political developments in the region from the 3rd millennium BCE to the present were examined to identify factors that laid the groundwork for migration. Then, to provide a foundation for the analyses in the final section, the concept of migration was discussed from a sociological perspective, including its types, causes, and consequences. In the second section, since the study is based on novels, the conceptual framework of the novel as a literary genre, its historical development, and main elements were examined. The development of the novel in Syrian literature and Syrian writers in the 21st century who address the theme of migration were also discussed, as it is known that literary works often carry traces of their authors' lives. In the third section, the mentioned novels were analyzed in terms of structure and theme, and the reflections of migration in modern Syrian novels were examined. In conclusion, it was observed that migration depicted in recent Syrian novels largely corresponds to real-life experiences and often includes elements from the authors' own lives. The reason for migrations in Syria, as in its ancient history, is wars fought to control the region. Since the primary motivation for migrants is survival, these migrations are usually unprepared and, as the saying goes, into the unknown. Therefore, from the moment migrants leave their homes, they find themselves in a struggle for existence; even after reaching their destinations, they continue to face challenges such as psychological problems, financial difficulties, security concerns, and family tragedies. All of these aspects are presented in the study in detail, showing clear cause-and-effect relationships.