Trigliserid/HDL oraninin PCOS hastalarinda intrauterin inseminasyon başarısındaki öngörücü rolü
  1. Tez No: 993383
  2. Yazar: ÜLKÜ GÜRBÜZ ÖZBEBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ONARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrigliseridemi, Polikistik over sendromu, İnsülin direnci, Hypertriglyceridemia, Polycystic ovary syndrome, Insulin resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, intrauterin inseminasyon (İntrauterin İnseminasyon; IUI) tedavisi uygulanan kadınlarda trigliserid/HDL (TG/HDL) oranı başta olmak üzere metabolik ve hormonal parametrelerin klinik gebelik üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. PCOS ve infertilite ile ilişkili metabolik belirteçlerin üreme sonuçları üzerindeki rolü giderek daha iyi anlaşılmakta olup, TG/HDL oranı insülin direnci ve metabolik disfonksiyonun pratik bir göstergesi olarak dikkat çekmektedir. Yöntem: Çalışmaya, 06/2025 ile 12/2025 arasında IUI yapılan toplam 155 hasta dahil edilmiştir. Hastalara ait demografik veriler, metabolik parametreler (Açlık glukozu, insülin, lipid profili, TG/HDL), hormonal göstergeler (FSH, LH, AMH, E2), semen analiz sonuçları, ultrason bulguları, ovülasyon indüksiyon protokolleri ve tetikleme zamanı kaydedilmiştir. Primer sonlanım noktası klinik gebelik, ikincil sonlanım noktaları ise biyokimyasal gebelik, folikül yanıtı ve endometrial kalınlık olarak belirlenmiştir. Metabolik parametreler ile gebelik sonuçları arasındaki ilişki uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların TG/HDL oranı ortalama 3.21 ± 1.93 olup geniş bir metabolik varyasyon göstermiştir. Klinik gebelik oranı %18.1 olarak saptanmıştır. Klinik gebeliği olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında, TG/HDL oranının klinik gebelik varlığı ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür (p=0.001). ROC analizine göre TG/HDL oranı AUC: 0.700 (95% GA: 0.575–0.825) olup anlamlı tanısal yeterlilik göstermiş, ≥1.5 eşik değeri için duyarlılık %46.4 ve özgüllük %93.7 olarak hesaplanmıştır. Bununla birlikte, TG/HDL oranının klinik gebelik üzerine doğrudan etkisi çok değişkenli analizde istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0.083). Hormonal parametreler, semen özellikleri ve ovülasyon indüksiyon protokolleri ile klinik gebelik arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: TG/HDL oranı IUI tedavisi gören hastalarda klinik gebelik ile ilişkili olup özellikle metabolik riskin değerlendirilmesinde önemli bir parametre olarak öne çıkmaktadır. Ancak çok değişkenli analizler, bu ilişkinin bağımsız bir belirteç düzeyine ulaşmadığını göstermektedir. Yine de TG/HDL oranının yüksek özgüllük değeri, klinisyenlere metabolik durumun üreme başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmede değerli bir biyobelirteç sunmaktadır. Metabolik profilin iyileştirilmesi, IUI başarısını artırabilecek tamamlayıcı bir strateji olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: This study aimed to evaluate the effect of the triglyceride-to-HDL cholesterol ratio (TG/HDL), along with metabolic, hormonal, and clinical parameters, on clinical pregnancy outcomes in women undergoing intrauterine insemination (IUI). As metabolic dysfunction and insulin resistance play key roles in the pathophysiology of infertility—particularly in polycystic ovary syndrome (PCOS)—the TG/HDL ratio has emerged as a practical surrogate marker of metabolic health and a potential predictor of reproductive outcomes. Methods: A total of 155 women who underwent IUI treatment between 2023 and 2025 were included. Demographic characteristics, metabolic indices (fasting glucose, insulin, lipid profile, TG/HDL ratio), hormonal parameters (FSH, LH, AMH, E2), semen analysis findings, ultrasound measurements, ovulation induction protocols, and timing of hCG triggering were recorded. The primary outcome was clinical pregnancy, and secondary outcomes included biochemical pregnancy, follicular response, and endometrial thickness. Statistical analyses were performed to assess the association between these parameters and pregnancy outcomes. Results: The mean TG/HDL ratio was 3.21 ± 1.93, demonstrating substantial metabolic variability across the cohort. The clinical pregnancy rate was 18.1%. The TG/HDL ratio was significantly associated with the presence of clinical pregnancy (p = 0.001). ROC analysis revealed that TG/HDL demonstrated meaningful diagnostic performance for predicting clinical pregnancy (AUC = 0.700; 95% CI: 0.575–0.825), with an optimal cut-off value of ≥1.5 (sensitivity 46.4%, specificity 93.7%). However, in multivariable analysis, the TG/HDL ratio did not retain statistical significance as an independent predictor (p = 0.083). No significant associations were observed between clinical pregnancy and hormonal, semen, or ovulation induction parameters. Conclusion: The TG/HDL ratio is associated with clinical pregnancy outcomes in women undergoing IUI, indicating its potential relevance as a metabolic biomarker in reproductive evaluation. Although not an independent predictor in multivariable analysis, its high specificity suggests clinical utility in assessing metabolic risk and its relationship to fertility. Optimization of metabolic health may contribute to improved IUI outcomes.