Lucy Maud Montgomery'nin Yeşilin Kızı Anne adlı kitabının dört katlı düşünme modeline göre incelenmesi
Lucy Maud Montgomery's book Anne Daughter of Green analyzing according to the fourfold thinking model
  1. Tez No: 993438
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada eğitim sistemlerinin bireylere doğru düşünmeyi öğretmesini ve doğru düşünmenin eğitim sisteminin temelinde bulunması gerektiğini öne süren dört katlı düşünme modelinin alt boyutları olan eleştirel, yaratıcı, özenli ve umutlu düşünme biçimleri açısından Lucy Maud Montgomery tarafından yazılan“Yeşilin Kızı Anne”adlı eserin taşıdığı özellikleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasına, veri incelemesinde de doküman incelemesi ile betimsel analiz yöntemine başvurulmuştur. Çalışmada; Çocuk Edebiyatı, Çocuk Edebiyatının Tarihsel Gelişimi, Felsefe, Çocuk Felsefesi, Düşünme, Çocuk ve Düşünme, Düşünme Eğitimi, Düşünme Eğitiminin Tarihsel Gelişimi, Dört Katlı Düşünme Modeli, Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Özenli Düşünme, Umutlu Düşünme başlıklarına yer verilmiş ve dört katlı düşünme modelindeki düşünme biçimlerinin özelliklerinden yararlanılarak incelenen kitabın taşıdığı nitelikler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda“Yeşilin Kızı Anne”adlı kitabın dört katlı düşünme modelinin alt boyutlarını oluşturan eleştirel, yaratıcı, özenli ve umutlu düşünme biçimlerinin örnekleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu açıdan kitabın, geniş okur kesimlerine özellikle de çocuk okurlara ulaşabilmesi adına öğretmenler tarafından tanıtımı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the four-fold thinking model, which suggests that education systems should teach individuals how to think correctly and that correct thinking should be at the basis of the education system; It is aimed to determine the characteristics of the work titled“Anne, Daughter of the Green”written by Lucy Maud Montgomery, in terms of its sub-dimensions: criticism, creative, attentive and hopeful thinking styles. In the study, case study was used as a qualitative research method, and document review and descriptive analysis were used in data analysis. In the study; Children's Literature, Historical Development of Children's Literature, Philosophy, Child Philosophy, Thinking, Child and Thinking, Thinking Education, Historical Development of Thinking Education, Four-Fold Thinking Model, Critical Thinking, Creative Thinking, Careful Thinking, Hopeful Thinking were included in the titles and the qualities of the book examined were tried to be revealed by utilizing the characteristics of the thinking styles in the four-fold thinking model. As a result of the research, it was determined that the book“Anne, the Green's Daughter”has a very rich content in terms of examples of critical, creative, attentive and hopeful thinking styles that constitute the sub-dimensions of the four-fold thinking model. In this respect, the book can be promoted by teachers in order to reach a wide range of readers, especially child readers.