6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki uluslararası koruma ve geçici koruma sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinin yargı kararları bağlamında değerlendirilmesi
Assessment of the rights and obligations of beneficiaries of international protection and temporary protection under the Foreigners and International Protection Law no. 6458 in the context of judicial decisions
- Tez No: 993475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ŞÖHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Koruma, Geçici Koruma, Yargı Kararları, Göç Hukuku, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Kanunlar 6458 sayılı, International Protection, Temporary Protection, Court Decisions, Migration Law, Law No. 6458 on Foreigners and International Protection, Laws 6458 numbered
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Kapsamındaki Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Sahiplerinin Hak ve Yükümlülüklerinin Yargı Kararları Bağlamında Değerlendirilmesi Bu çalışma, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki koruma türleri arasında yer alan uluslararası koruma ve geçici koruma statüsü sahiplerinin hak ve yükümlülükleriyle ilgili uygulamada ortaya çıkan uyuşmazlıkları yargı kararları bağlamında incelemektedir. Tarihsel olarak göç hareketliliklerinin sürekli yaşandığı bir coğrafyada bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin göç politikaları ve mevzuatı zaman içinde değişikliklere uğramıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreciyle ivme kazanan uluslararası normlara uygun bir göç mevzuatı oluşturma çalışmaları, 2011'de Suriye iç savaşının getirdiği kitlesel göçten önemli ölçüde etkilenmiştir. 2013 yılında yayımlanan 6458 sayılı Kanun ile sonraki süreçte kanuna bağlı geliştirilen mevzuat büyük ölçüde bu gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkmıştır. Kanun, önceki düzenlemelere göre daha kapsamlı ve uluslararası normlara uygun bir çerçeve getirmiş olsa da göçün dinamik yapısı nedeniyle kanunun uygulanması sırasında çeşitli boşluklar ve uyuşmazlıklar doğmuş, bu durum yargı kararlarına da yansımıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, doküman incelemesi yoluyla mevzuat, yargı içtihatları, akademik çalışmalar ve uluslararası belgeler birlikte değerlendirilmiştir. Bu kapsamda çalışma Türkiye'de bulunan koruma statüsü sahip kişilerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin uygulamada ortaya çıkan farklılık ve sorunları yargı kararları üzerinden tartışılması amaçlanmıştır. Bu çalışma, ilgili mevzuatın literatürde çoğunlukla kronolojik gelişimi üzerinden ele alındığı araştırmalardan ayrılarak, yargı içtihatlarını merkeze almaktadır. Böylelikle, mevzuatla pratik arasında yaşanan ayrışmaların daha anlaşılır hale gelmesi ve hem sahada çalışanlar hem de konuya akademik ilgi duyanlar için yararlı bir kaynak oluşturulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment of the Rights and Obligations of Beneficiaries of International Protection and Temporary Protection under the Foreigners and International Protection Law No. 6458 in the Context of Judicial Decisions This study examines, within the context of judicial decisions, the disputes arising in practice regarding the rights and obligations of holders of international protection and temporary protection status, which are among the types of protection covered by Law No. 6458 on Foreigners and International Protection. The Republic of Turkey, located in a region historically characterized by continuous migration, has seen its migration policies and legislation undergo changes over time. Efforts to create migration legislation in line with international norms, which gained momentum with Turkey's European Union membership process, were significantly impacted by the mass migration brought about by the Syrian civil war in 2011. Law No. 6458, published in 2013, and the subsequent legislation developed in accordance with it, largely emerged under the influence of these developments. Although the law introduced a more comprehensive and internationally compliant framework compared to previous regulations, the dynamic nature of migration has led to various gaps and disputes in its application, which have also been reflected in judicial decisions. This study employs a qualitative research method, evaluating legislation, judicial precedents, academic studies, and international documents through document analysis. The aim of this study is to discuss the differences and problems encountered in practice regarding the rights and obligations of individuals with protection status in Turkey, based on judicial decisions. This study differs from research in the literature that mostly examines the chronological development of relevant legislation by focusing on judicial precedents. Thus, it aims to make the discrepancies between legislation and practice more understandable and to create a useful resource for both those working in the field and those with an academic interest in the subject.