Yöneticinin güç kaynaklarının üretken enerji üzerine etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracı rolü
The mediating role of the psychological ownership on the effect of manager's power sources on productive energy
  1. Tez No: 993485
  2. Yazar: ÇETİNAY BAŞBİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sahiplenme, Yönetsel güç kaynakları, Psychological ownership, Managerial power source
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Toplumsal yaşamın ve insan ilişkilerinin merkezinde yer alan güç kavramının, iş yaşamında oldukça önemli bir yeri vardır. Yöneticilerin, sahip oldukları ve kaynağı bakımından farklılaşabilen gücü çalışanların üretkenliğini ve performanslarını arttırıcı yönde kullanımları örgütsel performansı da olumlu olarak etkileyebilecektir. Aksi takdirde güç amacı dışında kullanıldığında, örgüt içinde birçok olumsuz örgütsel davranış çıktılarına dönüşebilir ve çalışanların psikolojik sahiplenme algılarını düşürebilir. Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin güç kaynaklarının üretken enerji üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın problemi, modeli ve hipotezleri bu amaca ulaşmak için tasarlanmıştır. Araştırmada yer alan değişkenlerin detaylı olarak yazın incelemesi yapılmış, gerekli olan kuramsal altyapı oluşturulmuş, hipotezlerin sınanması için uygun analizler kullanılmış ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırma verileri, anket tekniği ile Örgütsel Güç Kaynakları Ölçeği, Üretken Enerji Ölçeği ve Psikolojik Sahiplenme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçeklerin geçerlik, güvenirlik ve tanımlayıcı analizleri gerçekleştirilmiştir. Yöneticilerin güç kaynaklarının üretken enerji üzerinde etkisi olup olmadığını ve psikolojik sahiplenmenin bu etkideki aracı rolünü belirlemek amacıyla kısmi en küçük kareler yol analizi (PLS-SEM) kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; yöneticinin ödüllendirme gücü kaynağının duygusal, bilişsel ve davranışsal üretken enerji üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin tam aracılık rolünün olduğu, karizmatik güç kaynağının ise duygusal, bilişsel ve davranışsal üretken enerji üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin kısmi aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of power, central to social life and human relations, holds a significant place in the workplace. Managers' usage of their power which can vary in source to enhance employee productivity and performance can positively impact organizational performance. Conversely, misuse of power can lead to numerous negative organizational behaviors and lower employees' perceptions of psychological ownership. The aim of this research is to examine the mediating role of psychological ownership in the impact of managers' power sources on productive energy. The research problem, model, and hypotheses are designed to achieve this goal. A detailed literature review of the variables was conducted, the necessary theoretical framework was established, appropriate analyses were used to test the hypotheses, and the findings were interpreted. Data was collected using survey technique with the Organizational Power Sources Scale, the Productive Energy Scale, and the Psychological Ownership Scale. Validity, reliability, and descriptive analyses of the scales were performed. Partial least squares path analysis (PLS-SEM) was used to determine whether managers' power sources have an effect on productive energy and to identify the mediating role of psychological ownership in this effect. The findings revealed that psychological ownership fully mediates the effect of the manager's reward power source on emotional, cognitive, and behavioral productive energy, while psychological ownership partially mediates the effect of the charismatic power source on emotional, cognitive, and behavioral productive energy.