Engellilik kavramı bağlamında eğitim temalı filmlerin incelenmesi
Examining education themed films within the context of disability
- Tez No: 993492
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile eğitimi, Akran eğitimi, Amerikan sineması, Bedensel engelli çocuklar, Biyografik sinema, Görme engelliler, Hint sineması, Türk sineması, Family education, Peer education, American cinema, Physically handicapped children, Biopics, Visually impaired, India cinema, Turkish cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı engellilik temasını ihtiva eden sinema filmlerinin mevcut engellilik kavramına bakış açısını tespit etmektir. İlgili bakış açısının engellilik modelleri, insan hakları, kapsayıcı eğitim gibi temalar bağlamındaki konumunu belirlemek hedeflenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın yöntemi doküman incelemesi olarak belirlenmiştir. Doküman incelemesine tabi tutulacak filmler; Benim Dünyam, Her Çocuk Özeldir, Temple Grandin, Kağıttan Hayatlar, Tamam mıyız?, CODA, Wonder ve Buğday Tanesi olmak üzere toplam sekiz filmdir. Filmler çeşitli kategoriler etrafında sınıflandırılarak analiz edilmiş, elde edilen temalar doğrultusunda bulgular ortaya konulmuştur. Sonuç olarak incelenen filmlerden elde edilen bulgular, sinemanın engellilik algısını dönüştürme potansiyeline sahip güçlü güçlü bir kültürel alan olduğunu, ancak bu potansiyelin eleştirel ve hak temelli bir bakış açısı olmaksızın sınırlı kalacağını göstermektedir. Bulgular; kapsayıcı eğitim anlayışının öğretmen, okul, aile ve politika düzeyinde bütüncül olarak ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the perspective of films dealing with the theme of disability on the current concept of disability. The goal is to identify the position of this perspective within the context of themes such as disability models, human rights, and inclusive education. Accordingly, the research method was determined as document analysis. The films to be subjected to document analysis are: Benim Dünyam, Her Çocuk Özeldir, Temple Grandin, Kağıttan Hayatlar, Tamam mıyız?, CODA, Wonder and Buğday Tanesi, totaling eight films. The films were classified and analyzed around various categories, and findings were presented in line with the themes obtained. In conclusion, the findings obtained from the films examined show that cinema is a powerful cultural field with the potential to transform the perception of disability, but this potential will remain limited without a critical and rights-based perspective. The findings reveal that the concept of inclusive education should be addressed holistically at the teacher, school, family, and policy levels.