Öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişki
The relationship between academic procrastination and learning styles of pre-service teachers
- Tez No: 993493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, Academic procrastination
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklemi, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin farklı programlarında öğrenim gören 290 dördüncü sınıf öğretmen adayı oluşturmuştur. Programların seçiminde, üniversite giriş sınavındaki farklı puan türlerini temsil etmesine dikkat edilmiş ve küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Grasha-Riechmann Öğrenme Stili Ölçeği (GRSLSS) ve Akademik Erteleme Ölçeği (AEÖ) uygulanmış; elde edilen veriler istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Sonuçlara göre öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışlarının bölüm ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak“orta düzeyde”olduğu belirlenmiştir. Öğrenme stillerine bakıldığında çoğunluğun“Bağımlı Öğrenme Stiline”sahip olduğu, en az tercih edilen stilin ise“Yarışmacı Öğrenme Stili”olduğu görülmüştür. Erkek öğretmen adaylarının erteleme puanları kadın öğretmen adaylarına göre daha yüksek bulunmuştur. Akademik erteleme davranışlarının program türlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı, ancak bazı öğrenme stili grupları arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to examine the relationship between academic procrastination behaviors and learning styles among teacher candidates studying at the Faculty of Education. A correlational survey model was used in the study. The sample consisted of 290 fourth-year teacher candidates studying in different programs at Trakya University Faculty of Education in the 2024-2025 academic year. Care was taken to ensure that the programs selected represented different types of scores on the university entrance exam, and cluster sampling was used. The Grasha-Riechmann Learning Style Scale (GRSLSS) and the Academic Procrastination Scale (AEÖ) were used as data collection tools, and the data obtained were analyzed using statistical package software. According to the results, although the academic procrastination behaviors of teacher candidates differed according to department and gender, they were generally determined to be“moderate.”When looking at learning styles, it was seen that the majority had a“Dependent Learning Style,”while the least preferred style was the“Competitive Learning Style.”Male teacher candidates' procrastination scores were found to be higher than those of female candidates. It was concluded that academic procrastination behaviors did not differ significantly according to program types, but there were significant differences among some learning style groups.