İlkokul görsel sanatlar dersinde kültürel mirasın resim ve oyuncak tasarımı yoluyla aktarımı
Transmission of cultural heritage through painting and toy design in primary school art classes
  1. Tez No: 993506
  2. Yazar: ELİF FEYZANUR AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, Tarihi eserler, Visual arts, Historic buildings
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Kültürel miras, geçmiş ve gelecek arasında köprü görevi kuran ve toplumun tüm bireylerini doğrudan ilgilendiren bir olgudur. Güçlü bir toplum oluşturmanın gereklerinden biri çocukluktan başlayarak bireylere kültürel miras eğitimi verilmesidir. Bu araştırma, görsel sanatlar dersinde Anadolu Uygarlıkları'na ait tarihi eserleri konu alan sanatsal etkinliklere yönelik öğrencilerin deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tarihi eserlerin öğrenci resimlerine ve oyuncak tasarımlarına nasıl yansıdığını, öğrencilerin bu süreçten elde ettiği bilişsel, duyuşsal ve psikomotor deneyimleri ortaya çıkartmak hedeflenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Giresun ili merkezinde bir ilkokulun 2. sınıfında öğrenim gören 23 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Öğrencilerin resimleri ve oyuncak tasarımlarından oluşan veriler betimsel analiz, görüşme ve gözlem notlarından elde edilen veriler ise içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Analiz sürecinde güvenirliği sağlamak amacıyla araştırmacı iki uzmanla birlikte çalışmıştır. Öğrenci resimleri, araştırmacı ve alan uzmanının ortaklaşa belirlediği 4 alt tema, oyuncak tasarımları da 5 alt tema altında çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Görüşme ve gözlemlerin analizi sorucu oluşan 22 kod ve bu kodlardan oluşan 3 alt tema araştırma bulgusu olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, yapılan etkinliklerin öğrencilerin tarihi eserlerle ilgili yeni bilgiler kazanmalarına olanak verdiğini göstermiştir. Yapılan sanatsal çalışmaların öğrencilerin esinlendikleri tarihi eserlerle duygusal bağ kurmalarına böylelikle de bu eserlerin değerine yönelik farkındalık geliştirmelerine katkı sağladığına işaret etmektedir. Oyuncak tasarımlarının yapılma süreci ise öğrencilerin özellikle psikomotor becerilerini geliştirici bir etki oluşturmuştur. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak ilkokul öğrencilerinde kültürel miras bilinci oluşturmak için görsel sanatlar dersinde tarihi eserleri konu alan, öğrencilerin yaratıcı ve özgün yönlerinin ortaya çıkartacak sanatsal uygulamalara yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage is a phenomenon that acts as a bridge between the past and the future and directly concerns all members of society. One of the requirements for building a strong society is to provide individuals with cultural heritage education starting from childhood. This research aims to examine students' experiences of artistic activities focusing on historical artefacts belonging to Anatolian civilisations in arts lessons. In this regard, the aim is to reveal how historical artefacts are reflected in students' drawings and toy designs, and to uncover the cognitive, affective and psychomotor experiences gained by students during this process. The case study design, one of the qualitative research methods, was used in the research. Twenty-three students in the second grade of a primary school in the centre of Giresun province formed the study group for the research. The data consisting of the students' pictures and toy designs were analysed using descriptive analysis, while the data obtained from interview and observation notes were analysed using content analysis techniques. In order to ensure reliability during the analysis process, the researcher worked with two professionals. Student images were analysed and interpreted under four sub-themes jointly determined by the researcher and expert, while toy designs were analysed and interpreted under five sub-themes. The 22 codes generated from the analysis of the interviews and observations, and the three sub-themes derived from these codes, were evaluated as research findings. The results of the research show that the activities enabled students to gain new knowledge about historical artefacts. It indicates that the artistic works carried out contribute to students establishing an emotional connection with the historical works that inspire them, thereby developing an awareness of the value of these works. The process of designing toys had an effect that particularly developed the students' psychomotor skills. Based on the findings of the study, it is recommended that arts lessons incorporate artistic activities that focus on historical artifacts and bring out students' creative and original sides in order to raise awareness of cultural heritage among primary school students.