Tokat ili Kkazova bölgesinde iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerinin çiftçi perspektifinden değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of climate change on agricultural production in the Kazova region of Tokat province from a farmer's perspective
- Tez No: 993551
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİSTAN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Ekolojik etkiler, Tarımsal üretim, Üretim deseni, Kazova, Climate change, Ecological impacts, Agricultural production, Production patterns, Kazova
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tokat ili Kazova Bölgesi'nde iklim değişikliği ve ekolojik kirlenmenin tarımsal üretim üzerindeki çok yönlü etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tarım sektörü, doğa koşullarına olan yüksek bağımlılığı nedeniyle iklimsel değişimlere karşı en hassas sektörlerden biridir. Bu doğrultuda, Türkiye'nin önemli tarım havzalarından biri olan Kazova'da son yirmi yılda yaşanan iklimsel trendler, ekolojik baskılar ve üretim desenindeki değişimler analiz edilmiştir. Araştırmada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen 2004–2024 dönemi iklim verileri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan üretim istatistikleri ve üreticilerle yapılan anket verileri birlikte değerlendirilmiştir. Bulgular, yıllık ortalama sıcaklıkların belirgin biçimde arttığını, yağış rejimlerinde düzensizliklerin görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu iklimsel değişimlere bağlı olarak, bölgenin üretim deseninde köklü bir dönüşüm yaşanmış; domates, biber ve şeker pancarı gibi geleneksel ürünlerin yerini büyük ölçüde mısır almıştır. Bu durum, üreticilerin artan iklimsel risklere karşı bir uyum stratejisi olarak değerlendirilmekle birlikte, monokültürün yaygınlaşmasıyla ekolojik baskıyı ve kimyasal kullanımını artırmıştır. Toprak analizi uygulamalarındaki azalma ise sürdürülebilir tarım açısından önemli bir risk unsuru olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, Kazova tarımının geleceği için su yönetimi, ürün çeşitliliği ve çevresel sürdürülebilirliği merkeze alan bütüncül politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the multifaceted impacts of climate change and ecological pollution on agricultural production in the Kazova Region of Tokat Province, Türkiye. Agriculture, being highly dependent on natural conditions, is among the sectors most vulnerable to climatic fluctuations. Accordingly, the study analyzes climatic trends, ecological pressures, and shifts in agricultural production patterns observed in one of Türkiye's key agricultural basins over the last two decades. Using data from the Turkish State Meteorological Service (2004–2024), the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry, and field surveys conducted with local farmers, the research identifies a significant upward trend in annual average temperatures and irregularities in precipitation regimes. Parallel to these climatic changes, the agricultural structure of the region has undergone a major transformation: maize cultivation has expanded rapidly, replacing traditional crops such as tomato, pepper, and sugar beet. While this shift represents an adaptive response to increasing climatic risks—particularly spring frosts and summer droughts—it has also intensified ecological pressures through increased pesticide use and reduced crop diversity. The sharp decline in soil testing practices further heightens environmental vulnerability. The study concludes that the current agricultural transformation in Kazova is unsustainable in its present form and proposes integrated policy approaches centered on water management, crop diversification, and environmentally conscious farming practices.